Moj dom

Koliko često treba prati peškire?

Koliko često treba prati peškire?
Podeli dalje

Koliko često treba prati peškire i kako uopšte pravilno voditi računa o higijeni kupatila, neki su od odgovora koje smo pronašli za vas.

Nije isto koristimo li peškir za kupanje ili brisanje ruku. Dok peškire za kupanje možemo koristiti još 2-3 puta; peškire za ruke treba menjati najkasnije nakon 2 dana iz razloga što ih stalno koristimo, pa se brže prljaju i čine više štete nego koristi za naše ruke.

Zašto je potrebno peškire prati i menjati toliko često?

Peškiri su pogodno tlo za bacile i mikroorganizme, naročito kad su mokri. Bez obzira na broj ukućana u domu, korišćenje istog peškira dva dana stvara prostor za razvijanje potencijalne prehlade i virusa. Čak i da bacili i mikroorganizmi izostanu, istraživaanja su pokazala da se u peškirima često mogu naći tragovi buđi, te je bolje biti siguran nego se izlagati nepotrebnom riziku.

Što se tiče posteljine, preporučljivo je da se menja na nedeljnom nivou, dok se sami jastuci peru jednom do dva puta godišnje. Jastuke perite ne više od dva zajedno i bez centrifuge – kako bi  zadržali svoj oblik. Trik koji smo saznali u razgovoru sa starijim damama iz našeg okruženja: u mašinu stavite i 2-3 ping pong loptice i jastuci će biti kao novi! Isto važi i kad perete perjane jakne; iz nekog razloga, ping pong loptice pomažu da se održi prvobitni oblik.

koliko_često_treba_prati_peškire_v

Kada je u pitanju sama higijena kupatila, Meaghan Murphy sa Good Housekeepinga preporučuje da se daska, četka za WC i kvaka peru svakodnevno, dok ostatak kupatila može da se čisti na nedeljnom nivou – pod uslovom da nije vidljivo prljavo.

Kako vi održavate higijenu kupatila i posteljine?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook