Moj dom

Odabir prave boje za male sobe

Odabir prave boje za male sobe
Podeli dalje

odabir prave boje za male sobeU malom prostoru sve se računa, pa tako i odabir boje, koje mogu učiniti da soba izgleda prostornija i veća, ali i dosta manja, ako se napravi pogrešan izbor. U zavisnosti od namene sobe, njenog položaja u domu i odabira nameštaja, nije teško uskladiti i adekvatne boje.

U malom prostoru sve se računa, pa tako i odabir boje, koje mogu učiniti da soba izgleda prostornija i veća, ali i dosta manja, ako se napravi pogrešan izbor. U zavisnosti od namene sobe, njenog položaja u domu i odabira nameštaja, nije teško uskladiti i adekvatne boje.
 
#1. Jarke boje
Nemojte bežati od naglašenih boja i tonova; one čine da se soba ističe i deluje većom. Samo vodite računa da su boje jasno definisane – a ne mešavina više tonova, kako ne biste zagušili prostoriju i učinili je manjom nego što već jeste. Dakle, narandžasta, crvena, ljubičasta, zelena – u kombinaciji sa umerenim nameštajem čine pun pogodak za male sobe.
#2. Siva umesto bele
Bela boja, iako popularna, nije baš za male prostore u stanu. Ako niste tip koji uživa u jakim i smelim bojama, a ne želite ni sterilno bele zidove, opredelite se za sive tonove – lako se uklapaju sa ostalim bojama i u kombinaciji sa naglašenim komadima nameštaja ili jačom bojom tepiha, vizuelno čini da soba izgleda prostornija i komotnija.
#3. Igrajte se kontrastima
Male sobe idealne su za igranje sa kontrastima, bilo da je u pitanju kombinacija više boja na zidovima;  igra svetlosti i tonova, teksturama poput španskog i ravnog zida i slično. Čak i upotreba crne boje može učiniti prostor većim – u dizajnu enterijera to se zove fokusni zid – odabir jednog zida koji će imati ’noseću’ ulogu u prostoriji, dok su ostali umerenih tonova. Pruge takođe uvećavaju prostor, jer daju utisak širine i visine.

#4. Hladni tonovi

Boje poput plave, ljubičaste i zelene su hladne boje koje, ako koristite u dizajnu enterijera, čine da prostor izgleda veći nego što jeste – naročito njihove svetlije nijanse. U kombinaciji sa par jarkih detalja u vidu nameštaja ili dodataka, učiniće prostor življim i prostornijim.
#5. Vesele boje
Boje poput žute, narandžaste, kivi zelene čine prostor svetlim, veselim i prostornijim i uglavnom se preporučuju za kuhinje i kupatila. Ovde možete pustiti mašti na volju i igrati se sa različitim stilovima i detaljima, čineći prostor toplim i šarmantnim.
 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook