Trudnoća

Kvalitetna ishrana u trudnoći

Kvalitetna ishrana u trudnoći
Podeli dalje

Kvalitetna ishrana u trudnoći ne podrazumeva da jedete za dvoje već dazdravijom ishranom, telo postaje jače, te ćete bolje podnositi i izneti jednu zdravu trudnoću.

 

 

Opštepoznata predrasuda je da trudnice trebaju „jesti za dvoje“, usled stanja u kojem se nalaze. Istina je da, tokom drugog stanja, trudnicama je potrebno svega 250-300 kalorija više nego što su unosile pre trudnoće. Stoga, ne trebate brinuti o količini hrane koju unosite, već o njenoj vrednosti – što se zdravije hranite, telo će biti jače i bolje ćete podnositi trudnoću.

 

–    Jedite organsku hranu – zdravija je od „obične“ jer nije prskana pesticidima, za koje je ustanovljeno da negativno utiču na placentu. Ova vrsta hrane skuplja je od uobičajene, ali Vaše i zdravlje Vaše dece nema cenu, zar ne?
–    Jedite hranu koja Vas puni energijom – neobrađenu, svežu i hranu visokog kvaliteta. Takođe, pojačajte ishranu namirnicama koje su bogate vitaminom C, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom i cinkom – repa, spanać, brokoli, integralni hleb, pasulj, grašak i slično.
–    Pojačan unos kalcijuma neophodan je za razvoj kosti i zuba, kako bebinih, tako i Vaših. Osim toga, ovaj vitamin pomaže kod grčeva nogu i nesanica. Kalcijum možete naći u mlečnim proizvodima, susamu, soji, bademima, kelju, brokoliju, pirinču, lososu, peršunu, pasulju…
–    Folnom kiselinom smanjuje se rizik da dete oboli od anomalija kičme ili mozga i može se naći u žitaricama, bananama, kupinama, jagodama, jogurtu, sirovom spanaću, zelju, pečurkama, brokoliju, karfiolu, džigerici, boraniji.
–    Omega 3  kiseline – ova ulja su od vitalne važnosti za normalan razvoj retine, mozga, kao i nervnog i imunog sistema fetusa. Osim toga, minimiziraju šanse za prevremeni porođaj i smanjuju šanse od dobijanja postporođajne depresije. Omega 3 može se naći u ribljem i maslinovom ulju, lososu i bakalaru, semenu lana, bundeve i susama, u orasima, bademima, soji, kelju, spanaću.
–    Pojačan unos gvožđa neophodan je zbog hemoglobina i nedostatak ovog minerala utiče na pojavu anemije, koja je vrlo česta u trudnoći. Hrana bogata gvožđem je: džigerica, tamno ćureće meso, riba, soja, pasulj, sočivo, suve šljive i kajsije, kupine i borovnica, spanać, proso, cela zrna pšenice.
–    Unos proteina je važan jer su oni osnovni gradivni blokovi za bebino tkivo i ćelije. Rast posteljice i materice, dodatni dotok krvi, pojava majčinog mleka, struktura bebinog mozga,…; sve to u velikoj meri zavisi od količine proteina koje unosimo. Proteni se nalaze u ribi, pernatoj živini, jajima, mleku, soji i sojinim proizvodima, pasulju, orasima, semenkama.

Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook