Trudnoća

Pušenje u trudnoci povezano sa astmom kod dece

Pušenje u trudnoci povezano sa astmom kod dece
Podeli dalje

Jeste li znale da pušenje u trudnoći deci stvara probleme i zdravstvene tegobe koje ih kasnije prate tokom čitavog života?

Deca čije su majke pušile u toku trudnoće, imaju povećan rizik od dobijanja astme čak i ako, po rođenju, nisu izložena duvanskom dimu – rezultati su nedavno objavljenog istraživanja sprovedenog među evropskom decom.

Istraživanje je vodila doktorka Ana Bergstrom, iz Karolinska Instituta u Štokholmu, sprovodeći ga na 21.600 evropske dece. Podaci do kojih je došla, govore da je pušenje u toku trudnoće u direktnoj vezi sa:

 

–    povećanim rizikom od spontanih pobačaja
–    niskom porođajnom težinom deteta
–    određenim urođenim defektima
–    komplikacijama u trudnoći.

 

Kod nešto manje od 7% ispitane dece uspostavljena je dijagnoza astme u uzrastu od 4 do 6 godina. Taj rizik je povećan kod dece onih majki koje su pušile tokom trudnoće za čak 65 procenata.

Čak i pušenje u prvom trimestru trudnoće duplira rizik od dobijanja astme kod dece, zbog čega doktorka ističe da je neophodno prestati sa pušenjem onog trenutka kada parovi počnu da planiraju proširenje porodice.

Istraživanje je objavljeno u American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


Podeli dalje

2 komentara

Click here to post a comment

  • Ovo je strašno i strašno sebično od pojedinih žena šta rade svojoj nerođenoj deci! Nije tu stvar uživanja u nečemu što očigledno vole, nek uživaju same za sebe – ta deca nisu ništa kriva i ne treba da ispaštaju zbog roditeljske gluposti.

  • Moja drugarica i ja smo u isto vreme ostale trudne,ona pusac ja nepusac.Nije bilo sile da je privolimo da ostavi cigarete,malecka danas ima 4.5 godine i malo malo pa bronhitis,a mama i dalje purnja,zao mi je.

Facebook