Akcije

Dragi tata – apel devojčica očevima širom sveta

Dragi tata – apel devojčica očevima širom sveta
Podeli dalje

Dragi tata – jer ono što očevi izgovaraju, pa makar  u šali, itekako utiče na odnos prema ženama i ženskom polu.


U okviru projekta „Super tata“ lansiran je kratak film koji predstavlja apel koje devojčice i ćerke upućuju svojim očevima.

Nasilje počinje kroz igru i jezičko etiketiranje u šalama koje mladi razmenjuju među sobom, a te šale su najčešće naučene od odraslih. Osnovni oblici jezičkog nasilja se formiraju u vicevima u kojima se žene imenuju pogrdnim imenima, pa onda i u direktnom obraćanju dečaka devojčicama. Kada mladi muškarac počne da usvaja jezičke stereotipe, vremenom ti stereotipi postanu pravilo koji prerastaju u stvarno fizičko nasilje.

dragi-tata-apel-ocevima-sirom-sveta-v

Naša deca su naša odgovornost. Često kao očevi, i roditelji generalno, ne možemo da predvidimo sve opasnosti koje su oko naše dece, ali jednu sigurno možemo: nasilje kroz jezik je esencija svega onoga što možemo da zamislimo kao fatalnu posledicu. Ne smemo i ne treba da dozvolimo da se žene u bilo kom jezičkom obliku etiketiraju i ponižavaju, bez obzira da li je u pitanju bezazlena šala.

Skrenimo svima onima pažnju koji neodgovorno koriste jezik i etiketiraju žene kao kurve, drolje, glupače. Žene nisu ništa od toga. Naše ćerke su devojčice, devojke, žene, majke, a biće i bake. Naše ćerke su drugarice, a ne glupače. Ne odobravajmo ružne reči smehom pod izgovorom šale i vica, naš stav će zaštiti naše ćerke.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, jedna od tri žene u svetu će doživeti fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života, i to obično od svog partnera.

Super tata“ kampanja se bavi temom očinstva i većeg angažovanja očeva odnosno promoviše uključivanje muškaraca kao aktivnih, rodno ravnopravnih, odgovornih i nenasilnih očeva i staratelja, uz promovisanje koncepta pozitivnog roditeljstva. Aktivnosti kampanje su podržane od strane Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i CARE International Balkans i deo je globalne kampanje posvećene očinstvu – MenCare.

Dragi tata video predstavlja adaptaciju originalnog video klipa „Dear daddy“ razvijenog od strane CARE Norway i koji su drage volje ustupili materijal za obradu.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook