Akcije

Njujork uvodi zabranu na slatka pica!

Njujork uvodi zabranu na slatka pica!
Podeli dalje

njujork uvodi zabranu na slatka picaNjujork će za 6 meseci postati prvi grad koji zabranjuje prodaju zaslađenih pića, a na inicijativu gradonačelnika Mike Bloomberga!

Naime, u četvrtak je njujorški Odbor za zdravstvo odobrio predlog gradonačelnika Bloomberga za zabranom prodaje velikih sokova i drugih slatkih napitaka u restoranima, bioskopima i pozorištima, kao i na uličnim kolicima. Ovo je prvo ograničenje te vrste u zemlji sa ciljem prevencije gojaznosti, koja je sve veći zdravstveni problem Amerikanaca, koji poprima razmere epidemije, naročito u Njujorku. Procene lekara su da godišnje oko 5000 ljudi premine od posledica prekomerne težine.

Ova mera treba da stupi na snagu 12. marta (osim ako od strane sudije ne bude blokirana) i odnosi se na sva slatka i zaslađena pića čija je zapremina veća od 16 unci ili 473ml – standardna čaša Coca Cole koja sadrži 200 kalorija. Za osobu koja svakodnevno konzumira ova pića, to je 14.600 kalorija godišnje ili gotovo 2kg masti.  Industrija slatkih pića, sa druge strane, uložila je više od milion dolara u PR kampanju protiv ove zabrane, a pokušaće da pravdu dobiju i na sudu. Pored toga, sponzorisali su i grupu New Yorkers for Beverage Choices, koja je prikupila više od 250.000 potpisa protiv ovog odobrenog zakona. Pominju, takođe, da je ova mera preterana jer se preuveličava uticaj koji slatka pića imaju na gojaznost.

Gazirana pića sa 0 kalorija, mlečni napici (poput šejka i mleka obogaćenih različitim ukusima) i sokovi nisu uračunati u zabranu. Poznati britanski kuvar i zagovornik zdrave hrane, Jamie Oliver, bio je oduševljen vešću i evo kako ju je podelio sa svojim pratiocima na Twitteru:

 

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook