Akcije

Reci Ne nasilju nad ženama

Reci Ne nasilju nad ženama
Podeli dalje

reci ne nasiljuDanašnji dan, 25.11. se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i prilično je alarmantan podatak da je, samo ove godine, u Srbiji život izgubilo čak 46 žena a da je čak 6000 porodica prijavilo prijavilo nasilje unutar svoje porodice.

Današnji dan, 25.11. se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i prilično je alarmantan podatak da je, samo ove godine, u Srbiji život izgubilo čak 46 žena a da je čak 6000 porodica prijavilo prijavilo nasilje unutar svoje porodice.

Statistike su stravične, tužne, poražavajuće. Činjenica je da u 21 veku još uvek vladaju neka zatucana merila vrednosti i ponašanja koja ženu karakterišu kao drugorazrednu stvar a ne ravnopravnu osobu i člana društva. Žene širom sveta, ne samo kod nas, izložene su različitim oblicima zlostavljanja – psihičkog i fizičkog koja, neretko, završe smrtnim smrtnim ishodom. Pored toga, žene su i najčešće žrtve trgovine ljudima, gde završavaju kao prostitutke, supruge u prinudnim brakovima, posluga, surogat majke. Zato je neophodno, i ne samo danas, uticati na suzbijanje ovog nasilja, na svaki mogući i raspoloživi način, kako grupe tako i pojedinci.

S tim u vezi, Ministarstvo rada i socijalne politike pokreće danas, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama kampanju za borbu protiv nasilja u porodici „Ne okreći leđa nasilju, prijavi ga”. Ovaj pilot projekat je osmišljen da podigne svest ljudi da ako vide nasilje treba da ga prijave i tako spasu nečije živote, a ne da ćute i ignorišu.

Na sajtu Nasilje u porodici možete se raspitati o sigurnim kućama u Srbiji, načinima prevencije ali i zaštite od nasilnika, dobiti psiho-socijalnu zaštitu i još mnogo toga. Koristan i preko potreban web-informator koji ima za cilj “Razvijanje jedinstvene strategije prevencije, zaštite, pomoći i represije protiv nasilja u porodici u Srbiji..”.

Kompanija Avon, takođe, čini sa svoje strane napor da edukuje i podržava žene – žrtve nasilja, kao i da utiče na prevenciju istog. Još 2004. godine, u sklopu Avon Fondacije za žene, lansirali su kampanju “Reci ne nasilju u porodici” i povodom toga kreirali specijalan nakit (narukvica, prsten, lančić), čijom kupovinom direktno pomažete programe koji imaju za cilj da spreče nasilje u porodici i pomognu žrtvama porodičnog nasilja u Srbiji. Više o tome, možete saznati na njihovom specijalizovanom sajtu Nije samo narukvica.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook