Akcije

Svetski dan bez automobila

Svetski dan bez automobila
Podeli dalje

Svetski dan bez automobilaDanas, 22. septembra se širom sveta obeležava Svetski dan bez automobila, dan kada – umesto automobilom – poslovne i privatne obaveze završavamo pešice, vožnjom bicikla ili javnim prevozom.

 

Danas, 22. septembra se širom sveta obeležava Svetski dan bez automobila, dan kada – umesto automobilom – poslovne i privatne obaveze završavamo pešice, vožnjom bicikla ili javnim prevozom.

Cilj Svetskog dana bez automobila jeste podizanje svesti o opasnosti od prevelikog zagađenja životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života. Iako je inicijalno ova ideja ustanovljena 1973. tokom naftne krize, inicijativa je počela 1994. godine, sa idejom da ljudi:

–    Provedu jedan dan bez automobila

–    Prate i proučavaju šta se u okruženju dešava tokom čitavog dana

–    Prikupljene činjenice i zaključke primene dalje u svakodnevnom životu.

Svake godine na ovaj dan, širom sveta se zatvaraju delovi ulica i naselja u gradovima, organizuju se razna sportska dešavanja i takmičenja, edukacije o važnosti očuvanja životne okoline i slično. Beograd je svojevremeno imao lepu i korisnu akciju da se svake prve subote u mesecu organizuje pešačka subota, kada je glavna ulica od Trga Republike do Trga Slavija bila zatvorena za saobraćaj motornih vozila. Iz nama nepoznatih razloga, ova akcija je prekinuta.

[quote align=“center“ color=“#999999″]Beograd, kao i drugi gradovi Srbije, priključuje se obeležavanju Svetskog dana bez automobila simboličnom vožnjom biciklima, trotinetima, skejtovima, rolerima i drugim nemotornim vozilima, koja počinje u 15 časova na Trgu Republike, a završava se u parku Manjež.[/quote]

U slučaju da iz bilo kog razloga ne možete ili ne želite da se pridružite ovoj manifestaciji, možete i sami obeležiti ovaj dan tako što ćete automobil ostaviti parkiran u garaži ili ispred zgrade i prošetati ili se provozati biciklom. Prijatelje ili decu pod ruku i izađite do obližnjeg parka, prošetajte se kraj reka, otiđite do grada peške ako je vreme lepo – a biće.

Iskoristite lep predstojeći nedeljni dan za ekološko i zdravo druženje sa porodicom i prijateljima, svako naše malo znači mnogo planeti i deci kojoj je ostavljamo.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook