Preporučujemo

Konferencija o klimatskim promenama na Dan nauke

Konferencija o klimatskim promenama na Dan nauke
Podeli dalje

Ovogodišnji nacionalni Dan nauke, 10. jul, obeležiće konferencija o klimatskim promenama, koju organizuje Centar za promociju nauke u Narodnoj skupštini, a čije su centralne teme klimatske promene, kvalitet vode i vazduha i obnovljivi izvori energije.


Nacionalni Dan nauke, 10. jul, ove godine biće posvećen gorućim temama: klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije.

Događaj Nauka u Parlamentu (Science Meets Parliaments) organizuje se u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa idejom da se u okviru jednodnevnih panela i radionica susretnu naučnici i istraživači, članovi parlamenta, donosioci odluka, kao i predstavnici građanskih udruženja.

Konferenciju će otvoriti pozdravnim obraćanjem:

• Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković
• Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević
• Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku dr Slavica Đukić Dejanović
• Ministarka nauke Crne Gore dr Sanja Damjanović
• Ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici

Uvodna obraćanja održaće:

• Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović
• Zamenica direktora Objedinjenog istraživačkog centra (JRC) Čarlina Vičeva
• Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović
• V.d. direktora Centra za promociju nauke doc. dr Marko Krstić

konferencija-o-klimatskim-promenama

Pored uvodnih obraćanja, glavni program događaja čine tri panel-diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Konferencija je debatnog tipa i zamišljena je kao podsticaj dijaloga između svih relevantnih strana, kako bi se otvorili novi pogledi na značaj i mesto nauke prilikom donošenja političkih odluka i zakonskih regulativa. Centralna tema događaja odnosi se na uticaj klimatskih promena na društvo, kao i na potrebnu adaptaciju društva na njih.

Objedinjeni istraživački centar (Joint Research Center, JRC) Evropske komisije poverio je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbija i Centru za promociju nauke organizaciju događaja Science Meets Parliaments (Nauka u Parlamentu) u Srbiji. Ovaj događaj dosad je održavan samo u zemljama članicama Evropske unije, a ovo je prvi put da se organizacija prepušta zemlji koja nije članica EU.

Konferenciju će biti moguće pratiti preko livestreama na YouTube kanalu, kao i putem zvaničnog hashtaga #EUsci4Parl.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook