Zanimljivosti

Čuvajmo vodu, trebaće nam

Čuvajmo vodu, trebaće nam
Podeli dalje

„Čuvajmo vodu, trebaće nam“ nije samo puki slogan, već upozorenje i savet da povedemo više računa o prirodnom resursu od kojeg svi zavisimo.

 

Iako je voda temelj života, prečesto se ophodimo prema njoj kao da je tek usputna stvar, a onda nam se dese poplave i shvatimo koliko su zaštita vodotokova i značaj odgovornog korišćenja izvora od velike važnosti jer, svi smo odgovorni za njen kvalitet i zaštitu. Neodgovorno ponašanje kako pojedinaca tako i čitavih industrija dovelo je do toga da se u površinske vode ispuštaju nepročišćene otpadne vode, industrijski otpad, nafta i njeni derivati… Ovakvo ponašanje i nemar prema najvrednijem prirodnom resursu ima ozbiljne posledice po sve nas; zagađenje vode dovodi do štete za čitavu biološku zajednicu, pojave bolesti i nemogućnost života u zagađenom području. A opet, dok se tako nešto ne desi negde nama blizu, ustaljena je navika da o ovim stvarima i ne razmišljamo.

 

Kako svet raste i razvija se, potrebe za pijaćom vodom su sve veće, a kapaciteti su sve ograničeniji zbog čega je važno pravilno rukovati i zaštititi to blago koje nam je priroda dala. Poslednjih godina, kompanije širom sveta su postale svesne uloge koju imaju u očuvanju prirodnih vodenih tokova, zbog čega su (neke od njih) krenule u ozbiljne poduhvate odgovornog upravljanja vodenih resursa i očuvanju životne okoline.

 

Ako smo nešto tokom nedavnog perioda shvatili, to je da je zaštita slatkih voda jeftinija i uspešnija od sanacija nakon pretrpljene štete. Svesni toga, u sklopu Evropskog partnerstva za vode EWP posluje Evropska agencija za upravljanje i očuvanje voda, koja ima za cilj zaštitu vodotokova širom Evrope tako što vrši inspekcije i sertifikacije fabrika i proizvoda i vodi računa o kvalitetu voda.

čuvajmo_vodu_trebaće_nam_v1

U sklopu svog poslovanja EWS dodeljuje i sertifikate za upravljanje vodenim resursima i pametnom korišćenju prirodnih resursa, u tri kategorije: bronzana, srebrna i zlatna oznaka kvaliteta, pri čemu se ocene donose na osnovu 4 principa standarda:

  • Postizanje i održavanje prirodnih voda u smislu količine za potrebe proizvodnje
  • Održavanje hemijskog kvaliteta i bioloških elemenata same vode
  • Očuvanje i obnavljanje prirodnih izvora vode
  • Pravično i transparentno upravljanje izvorima vode

 

Primenom ovih standarda (koji obuhvataju više od 50 različitih indikatora), EWS im za cilj da smanji količinu vode koju kompanije koriste u proizvodnji, kako bi se omogućilo racionalno korišćenje ovog vrednog prirodnog resursa, osigurala dostupnost vode za budućnost, istovremeno čuvajući lokalni ekosistem.

 čuvajmo_vodu_trebaće_nam_v

 

A zašto vam sve ovo pričam i kakve veze ima jedna ovakva organizacija sa nama?

 

Rosa voda je prva u Srbiji dobila ovo prestižno priznanje – EWS Zlatni sertifikat, kao oznaku za kvalitet i poštovanje standarda, ali i validaciju za svo zalaganje i napore uložene u očuvanje životne sredine i odgovornog korišćenja prirodnih resursa. Verujem da malo ko od nas uopšte razmišlja o tome kad kupuje flaširanu vodu, ali reciklaža u Srbiji još uvek nije na zavidnom nivou i odlaganje PET ambalaže predstavlja potencijalan problem za zaštitu životne sredine u našoj zemlji. Rosa voda je prva u našoj zemlji  i Evropi uvela eko-bocu – potpuno razgradivu i napravljenu od 30% materijala biljnog porekla. Pored toga, fabrika u kojoj se voda flašira, a koja se nalazi u Vlasinskom kraju, ispunjava sve standarde kvaliteta i očuvanja ovog prirodnog ekosistema, a kompanija dodatno ulaže i u promociju ekoturizma ovog dela Srbije. Zajedno sa Vladom Republike Srbije, opštinom Surdulica i UNDP, razvili su projekat „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Vlasinskog jezera“ u okviru kojeg, pored razvijanja Vlasine i Vlasinskog jezera kao brenda, rade na unapređenju zaštite ekologije oko Vlasinskog jezera, izgradnji turističke infrastrukture i uključivanju lokalne zajednice u čitav proces.

Ne znam za vas, ali lep je osećaj kad vidiš da te svet prepoznaje i uvažava i po nekim dobrim i kvalitetnim stvarima. EWS sertifikat je, u neku ruku, podstrek i za sve nas jer, jedan od ciljeva ove organizacije je da i kompanije i pojedinci preispitaju način na koji koriste i upravljaju vodama, kao i podizanje svesti o njenoj racionalnoj potrošnji. Sa druge strane, tu je i lični osećaj zadovoljstva što, jednim delom, doprinosim takvom načinu poslovanja i zaštiti okoline samim korišćenjem Rosa vode.

* Podršku za pisanje teksta dala je Rosa voda


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook