Zanimljivosti

Jeste li turista ili putnik?

Jeste li turista ili putnik?
Podeli dalje

Kada bi vas neko upitao jeste li turista ili putnik, šta biste odgovorili?

Neki će reći da razlike ne postoje i da je reč o jednom opredeljenju opisanom na različite načine međutim, stvari nisu tako jednostavne. Možda jedina zajednička stvar između turista i putnika je ljubav prema samom putovanju, sve ostalo su okolnosti i različite sklonosti.

Zato, ako ni sami niste sigurni jeste li turista ili putnik, možda vam ova objašnjenja pomognu:

Izvor

Save

Save


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

 • Uglavnom sam sve više „traveller“ :).

  Inače, turizam je trenutno na prelazu iz ere masovnog turizma u doba individualnih putovanja i u malim grupama prema specijalnim interesima. Masovni turizam su odlikovali upravo „turisti“ koji idu utabanim turističkim stazama, dok novi trendovi u turizmu kreiraju sve više „putnika“ koji vole avanture bez velikih planiranja i traže sve jače doživljaje.

  Namerno stavljam „turiste“ i „putnike“ pod navodnike jer u stručnoj terminologiji su ovi pojmovi malo drugačije definisani.

  Prema definiciji turista je „svako lice koje putuje na 24h ili duže u neku zemlju ili deo svoje zemlje, gde nema svoje prebivalište, tj. stalni boravak, a radi zadovoljenja raznovrsnih turističkih potreba“, dok je putnik svako ko putuje iz bilo kojih razloga: poslovnih, zdravstvenih, porodičnih…

  Dakle, putnik je svako ko putuje iz bilo kojih razloga, bilo da je turista ili neko ko u tramvaju putuje do posla. Turista je uži pojam i odnosi se samo na one koji putuju iz zadovoljstva, pa bi u okviru tog pojma mogli napraviti podelu na neke tradicionalne turiste i savremene (avan)turiste koji traže sve upečatljivije doživljaje i putuju individualno ili u malim grupama.

  Eto, malo da smorim sa turizmologijom 🙂

Facebook