Zanimljivosti

Međunarodni dan pismenosti 2014.

Međunarodni dan pismenosti 2014.
Podeli dalje

Širom sveta, danas se obeležava Međunarodni dan pismenosti, proglašen od strane UNESCO-a 1965. godine.

 

Međunarodni dan pismenosti se obeležava sa ciljem podizanja svesti o važnosti opismenjavanja, čitanja i kontinuiranog rada na sebi – bilo kao pojedinci ili društvo u celini. Prema najsvežijim podacima iz avgusta ove godine, Srbija danas ima 17% nepismenog stanovništva, a 40% građana nema završenu srednju školu. Kada je u pitanju digitalna pismenost, u Srbiji je više od 50% stanovništva kompjuterski nepismeno.

Kada govorimo o široj slici, podaci iz 2013. godine pokazuju da je u svetu više od 774 miliona odraslih ljudi nepismeno, od čega gotovo 2/3 čine žene, od kojih većina živi u svega 9 zemalja.

 

međunarodni_dan_pismenosti_2014_v

 

Kako je pismenost jedno od osnovnih ljudskih prava i osnova za doživotno učenje i rad na sebi zarad poboljšanja kvaliteta života i obezbeđivanja održivog razvoja, ovogodišnja tema Međunarodnog dana pismenosti je upravo „Pismenost i održivi razvoj“ i biće obeležen širom sveta, dok će glavna globalna proslava biti održana u gradu Daka u Indiji.

 

međunarodni_dan_pismenosti_2014_v1

 

Pismenost je od suštinskog značaja za iskorenjivanje siromaštva, bolesti, smanjenje smrtnosti dece, obezbeđivanja rodne ravnopravnosti, održivog razvoja, mira i demokratije i trebalo bi da je među prvim i osnovnim temama za rešavanje svake države i njene politike.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook