Zanimljivosti

Najbolje zemlje za život žena

Najbolje zemlje za život žena
Podeli dalje

Svetski Ekonomski Forum svake godine, između ostalog, izdaje Global Gender Gap Report, u okviru kojeg se nalaze i informacije o tome koja su mesta najbolja za život žena po pitanju rodne ravnopravnosti. Evo i ovogodišnjih rezultata.

Island je, već 5-tu godinu za redom, na vrhu liste od 136 rangirane zemlje u oblasti rodne ravnopravnosti; a nakon ove zemlje, slede Finska, Norveška i Švedska. Severne evropske zemlje dominiraju u prvih 10, jer su tu i Irska na 6. mestu, Danska 8. i Švajcarska na 9. mestu. Srbija se, od 136 zemalja, nalazi na (za nas) visokom 42. mestu.

najbolje_zemlje_za_zivot_zena_v

Global Gender Gap Report razvijen je 2006. godine sa ciljem da se ukaže na potrebu za sveobuhvatnom rodnom ravnopravnošću radi napretka zemalja, a kako žene čine polovinu potencijalnog talenta svake zemlje, od njihovog razvijanja na svim poljima i insistiranja na ravnopravnosti zavise i uspeh i napredak čitave zemlje, pa i nacije.

Mesto na rang listi određuju ekonomski, politički, obrazovni i zdravstveni kriterijumi, a liste su osmišljene da podignu nivo svesti javnosti o izazovima koji postoje u rodnoj neravnopravnosti i prilikama koje se stvaraju kada se one smanjuju. Sama metodologija i kvantitativna analiza kojom se pravi i određuje rang lista, ima za cilj da posluži kao osnova za projektovanje efikasne mere za smanjenje rodne neravnopravnosti.

Više detalja i kompletan izveštaj, potražite na sajtu World Economic Foruma.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment