Zanimljivosti

Najmanji jezik na svetu

Najmanji jezik na svetu
Podeli dalje

Iz rubrike Verovali ili ne: najmanji jezik na svetu ima svega stotinjak reči, kojima možete reći i objasniti gotovo sve!


Nazvan Toki Pona, ovaj najmanji jezik na svetu ima tačno 123 reči i svega 14 slova kojima, prema rečima tvorca, možete jasno i nedvosmisleno izraziti bilo kakvu ideju. Ovaj minimalistički pristup jeziku osmišljen je sa namerom da se promeni način razmišljanja svima koji ovaj jezik budu govorili. Naime, u pitanju je jezik Dobra, kako je navedeno u priručniku za učenje koji je sastavila autorka Sonja Lang.

Nasuprot jezika kao što su kineski, mandarinski, engleski, ruski, srpski i svi ostali, za koje je potrebno izdvojiti mnogo vremena za savladavanje; Toki Pona jezik možete naučiti nakon svega 30 sati i koristiti ga da se „izrazite na jednostavan i nekomplikovan način, jer samo tako ćete istinski razumeti o čemu govorite i to je dobro„.

Primerice, ako ste gladni, reći ćete „želim jedem„, ili ako predajete/obučavate/držite treninge – samo ćete reći frazu koja znači „dajem znanje„. Kao što i u samom priručniku stoji navedeno:

Učenje uma da razmišlja na Toki Pona način vodi do dubljih misli. Mikro-jezički filteri uklanjaju buku iz naših suvišnih misli i usmeravaju nas na njihovu suštinu.

Jezik Toki Pona stavlja jak fokus na sam  kontekst, promoviše svesnost i čini da budemo potpuno svesni sadašnjeg trenutka.

Više o ovom neobičnom jeziku možete potražiti na zvaničnom sajtu, dok knjigu ili Kindle verziju možete poručiti na Amazonu. A za sve one koji se pitaju kako izreći ljubav na ovom jedinstvenom jeziku, otkrivamo tajnu:

mi olin e sina

 

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment