Zanimljivosti

Najsrećniji gradovi Evrope

Najsrećniji gradovi Evrope
Podeli dalje

Znate li koji su najsrećniji gradovi Evrope? Ako već ne možemo da se preselimo, možemo bar da maštamo o njima.

 

Ili ih neku put posetimo i upijemo sav taj pozitivizam 🙂
 

Elem, jedno od EU istraživanja bilo je i ono koje je imalo za cilj da utvrdi kvalitet života u gradovima Evropske Unije, pa su u tu svrhu ispitali čak 40.000 stanovnika iz 28 zemalja, kako bi došli do rezultata koji su, između ostalog, pokazali i koji su najsrećniji gradovi Evrope. A oni su više nego iznenađujući i u suprotnosti sa onim što bismo svi pomislili 🙂

Neverovatno, ali najsrećniji gradovi su Oslo i Cirih koji dele prvo mesto, a za njima idu Aalborg, Vilnius, Belfast, Hamburg i tako redom sve do Kardifa u Velikoj Britaniji (kad govorimo o prva 3 mesta).

najsrećniji-gradovi-evrope-v

Ko bi rekao da niska temperatura podstiče sreću? 🙂 Šalu na stranu, pokazalo se da gradovi (pa i čitave zemlje) na severu Evrope imaju odlično uređene i organizovane socijalne, zdravstvene, kulturne i javne sisteme što umnogome doprinosi osećanju spokoja i zadovoljstva. Da ne govorimo o niskim stopama nezaposlenosti, odličnim prilikama za školovanje i sveukupni život.

Gradovi koji su se našli na dnu srećne lestvice su Istanbul, Atina, Palermo, Napulj i Rim (?), gde su stanovnici izrazili veliko nezadovoljstvo načinom i uslovima tamošnjeg života.

najsrećniji-gradovi-evrope-v1

Zanimljivo je da su, od zemalja u okruženju, stanovnici Zagreba i Ljubljane prilično srećni svojim životom u ovim gradovima: 94% na prema 92%, pa eto još jednog pokazatelja da (nam) je sreća tako blizu, a tako daleko.

Detaljno istraživanje o kvalitetu života i sreći u gradovima Evropske Unije možete preuzeti ovde.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook