Zanimljivosti

Šta je Black Friday i zašto nije ono što naši prodavci rade?

Šta je Black Friday i zašto nije ono što naši prodavci rade?
Podeli dalje

Da li znate šta je Black Friday i zašto Amerikanci gotovo polude svake godine, krajem novembra? Kako i kad je nastao ovaj šoping običaj, kako se praktikuje, a kako ga mi pogrešno kopiramo?

Verujemo da će ovaj tekst značiti mnogima od vas, ponajviše pojedinim brendovima koji Black Friday (Crni petak) posmatraju iz ugla još jednog pukog sniženja – iako to ovo sigurno nije.

Šta je Black Friday?

sta-je-black-friday-v
Ukratko, crni petak je najveći šoping dan u godini; dan na koji se amerikanci nedeljama pripremaju, obilazeći radnje, memorišući raspored štandova i polica, praveći strategiju kupocine jer na ovaj dan, cene proizvoda padaju i za zapanjujućih 90%! Black Friday je, dakle, američki običaj nastao kao povod i podsticaj robnih kuća i trgovinskih lanaca da „nateraju“ potrošače na kupovinu nakon Dana zahvalnosti, praznika koji se u Americi proslavlja tokom sutrašnjeg dana.

Počeci crnog petka vezuju se za daleku 1932. godinu i inicijalno je označavao početak božićne šoping sezone, a danas je – kao što znamo – dan najbolje kupovine i najvećih popusta u godini.

Svuda, sem kod nas. Jer..

Brendovi i prodavnice u Srbiji, iako jesu upoznati sa pojmom Black Friday, isti koriste (u 99% slučajeva) isključivo kao dodatni način reklamiranja običnih popusta. Jer, priznaćete, 10% i 20% popusta sasvim sigurno nije isto što i 70%-90%, zar ne?

Ovako to rade brendovi u Americi:

A ovako brendovi kod nas:

Srećom, online tržište postoji i kod nas, te je moguće kupiti i poručiti zanimljive stvarčice po itekako povoljnim cenama – isplati se sačekati koju nedelju, zar ne? 🙂

 

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook