Zanimljivosti

Sveti Nikola

Sveti Nikola
Podeli dalje

Ko je bio Sveti Nikola i kako je postao svetac? U susret najvećoj zimskoj slavi, evo priče o njemu.

Pravilo vjeri, i obraz krotosti,vozderžanija učitelja javi tja stadu tvojemu, jaže veščej istina: sego radi stjažal jesi smirenijem visokaja, niščetoju bogatija, oče svjaščenonačalniče Nikojale, moli Hrista Boga, spastisja dušam našim. Tropar svetom Nikolaju (4 glas)

Sveti Nikola, bio je hrišćanski je svetitelj, arhiepiskop mirlikijski i čudotvorac. Proslavlja se u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i pravoslavnim srpskim porodicama.

Rođen je u gradu Patari, u oblasti Likije za vreme rimskog cara Valerijana, kao sin jedinac znamenitih i bogatih roditelja Teofana i None. Pod uticajem svojeg strica, episkopa Nikolaja Patarskog, posvetio se svešteničkom životu i posle smrti roditelja , prodaje celo imanje, a novac deli sirotinji.

Tokom vladavine careva Dioklecijana i Maksimijana, u vreme mučenja i gonjenja hrišćana, biva zatvoren u tamnicu, ali ga ni to nije sprečilo da drži propovedi i širi hriscanstvo. Smatran za svetitelja još za života, mnogi su ga pozivali u pomoć pri bolestima i smatra se zaštitnikom bolesnih, dece, moreplovaca, učenih ljudi, trgovaca. Ostao je običaj da se na dan njegovog upokoljenja, lađe – gde god da su, usidre i miruju jedan dan, u znak poštovanja. Za njega se vezuje priča da je povratio vid Stefanu Dečanskom koji je, u znak zahvalnosti, slao česte i velike prihode i ukrasio crkvu sveti Jovan Prečanski.

Sveti Nikola umro je 6. decembra (19. decembra, po Gregorijanskom kalendaru), 343. godine i sahranjen je u sabornoj crkvi u Miri, odakle ga u 16 veku hrišćani sele u Bari – u crkvu svetog Jovana Preteče. Danas, mošti svetog Nikole nalaze se u crkvi koju su žitelji Barija podigli u njegovu čast i koja nosi njegovo ime.

Osim na dan upokojenja, sveti Nikola proslavlja se i 22. maja, u znak sećanja na preseljenje njegovih moštiju iz Mira u Bari i to je letnji sveti Nikola.
Uz Đurđevdan i svetog Jovana, sveti Nikola je najrasprostranjenija slava u Srba.

 

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook