Zanimljivosti

Tajne srednjovekovnog zamka – Viasat History premijera

Tajne srednjovekovnog zamka – Viasat History premijera
Podeli dalje

Za sve ljubitelje istorije, uskoro počinje sa prikazivanjem Tajne srednjovekovnog zamka, emisija o zlatnom dobu gradnje zamkova i nadmetanja među vladarskim dinastijama.

 

Danas zamkove gradimo još jedino u pesku, na plaži, tokom letnjeg odmora,, dok su u trinaestom veku građene mnogo veće i moćnije odbrambene građevine. Kako su ovi zamkovi izgrađeni i kojim metodama da traju i danas, samo su neka od pitanja na koje odgovore možete potražiti na kanalu Viasat History, od 4. marta do 1. aprila.

Istoričarka, Rut Gudmen, i arheolozi Piter Džin i Tom Pinfold vraćaju se u prošlost i započinju projekat izgradnje pravog pravcatog srednjovekovnog zamka, koristeći isključivo alate, tehnike i materijale iz 13. veka. Tu neće biti plastičnih kantica i lopatica na vidiku! Da bi izveli ovaj projekat, oni putuju u Burgundiju, u Francusku, u zamak Gudelon, gde će krenuti u izgradnju sa svojim uobičajenim žarom.

Gudelon predstavlja najveći arheološki eksperiment na svetu koji traje 25 godina, ideja je da se otkriju zaboravljene veštine i metode srednjovekovnih graditelja zamkova. Naš tim će iskusiti svakodnevni život nekadašnjih majstora, učeći kako su stari zanati i rano inženjerstvo stvarali ove moćne tvrđave; kako su ratovi određivali njihov oblik; šta se nalazilo unutar njihovih zidina; i kako je srednjovekovni svet bio mnogo više informisan, šarenolik i ingeniozan nego što danas zamišljamo.

Emisija Tajne srednjovekovnog zamka oslikava izuzetan i opčinjavajući prizor jednostavnosti nekadašnjeg života i preporuka je za sve ljubitelje istorije.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook