Moda

Japanska ulična moda

Japanska ulična moda
Podeli dalje

japanska ulicna modaU poslednje vreme, sve prisutnija je karakteristična japanska ulična moda, koja je svoj put pronašla i do naših podneblja. Verujem da ste je svi videli, samo možda niste znali kako se zove, pa, evo prilike da malo više o svemu saznate.

U poslednje vreme, sve prisutnija je karakteristična japanska ulična moda, koja je svoj put pronašla i do naših podneblja. Verujem da ste je svi videli, samo možda niste znali kako se zove, pa, evo prilike da malo više o svemu saznate.

Japanci su počeli sa usvajanjem zapadne modne kulture tokom sredine 19 veka (kako kaže Wikipedia) i vremenom, mladi ljudi su je uklapali i mešali sa svojom i tuđom tradicionalnom garderobom, stvarajući jedinstven i sve prepoznatljiviji Japanski ulični stil. Na izgradnju ovog stila koji se nosi širom sveta, uticali su i anime i manga crtaći, japanska muzika, tradicija, ali i igračke. Podgrupe japanske ulične mode su, između ostalog, i:
–    Lolita stil
–    Ganguro stil : kombinacija blajhane kose, pastelne garderobe, veštačkih trepavica i tamnog tena
–    Kogal stil: modni stil kojim se pokazuje dubina džepa devojke koja se oblači na ovaj način, a kroz jedinstveni modni ukus i detalje, ali i muziku i društveni život – pandan Kalifornijskim devojkama
–    Visual kei stil: kombinacija upadljivih i neobičnih frizura, šminke i garderobe; stil nastao od strane muzičara ’90.-ih godina prošlog veka
–    Dolly kei stil: inspirisan Srednjim vekom i bajkama, naročito Grimovim
–    Fairy kei stil: slatkast izgled sa prizvukom ’80.-ih i inspirisan igračkama poput My Little Pony, Care Bears, Popples i slično.
Lolita stil je jedan od najprepoznatljivijih i najpopularnijih pravaca Japanske ulične mode, koja u sebi sadrži nekoliko različitih stilova iz različitih epoha ali sa zajedničkim akcentom – slatko. Od tradicionalne Lolite – slatko/poslovno/odrasle dame; preko detinjaste Lolite – inspirisane Hello Kitty i ostalim lutkama i popularnim ženskim igračkama; pa do pank i gotik Lolite – eksperimentalnih i inspirisanih Viktorijanskim dobom i mnogih drugih; ove Lolite su kombinacija neodoljive slatkosti, privlačnosti, lepote i seksualnosti.
Lolita moda je preko noći postala popularna, šireći svoj uticaj i na ostale zemlje Azijskog područja: Kinu, Koreju i Tajvan, zbog sličnosti u figuri i obliku tela. Naime, Japanke su niže i sitnije građe od Evropljanki i Amerikanki, čime je nosivost ovih neodoljivih modela, ipak, dovedena u pitanje na tim podnebljima.  
Postojanje ove jedinstvene mode, u prvi plan je istaklo i neverovatne i gotovo nestvarne japanske modele. Sve do jedne izgledaju kao porcelanske lutke sa neodoljivim očima, snežno belom puti i rumenim obrazima, fantastičnim kosama i savršeno skladnim i krhkim figurama.
Neke od poznatih japanskih modela, predstavnica ove popularne mode su i:
–    Sakurina
–    Satomi Yakuwa
–    Maya Mory
–    Yuu Fukunaga
–    Yui Kanno
–    Saki Nanba
i mnoge druge.
Više o detaljima ove, mogu slobodno reći, jedinstvene subkulture možete pronaći na sajtu Japanese Lifestyle, a primere garderobe pogledajte na sajtu Wholesale Dress.
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook