Moda

Najgore cipele za leto

Najgore cipele za leto
Podeli dalje

Jeste leto i jesu vrućine, ali ovo su najgore cipele za leto, sudeći po onome što piše Huffington Post.

 

Naime, iako je letnja obuća super udobna (kako nam se čini) i laka za nošenje, ne znači da je nužno dobra za naša stopala i kičmu. Novinarke sa Huffington Posta su izanalizirale žensku letnju obuću, konsultovale se sa lekarima i napravile listu za/protiv i u kojim situacijama se iste mogu nositi.

1. Ravne sandale

Apsolutno nezgodne jer ne čuvaju stopalo od bilo kakvih udara i iznenađenja na putu. Pored toga, kontinuirano nošenje ovako ravne obuće dovodi do bržeg pucanja peta što, priznaćete, nije ni malo privlačno a ni lepo.

2. Japanke
Neprirodan položaj stopala, duže nošenje može izazvati upalu i bol, savetuje se da ih nosimo samo na bazenu ili na plaži.

3. Evropske Cork sandale
Popularne Grubinke (navodno) spadaju u obuću koja nije preporučljiva da se nosi duže od 4-5 sati, jer šetnja u njima izaziva pritisak na šlanke, kolena i kukove, te nije preporučljiva za neke duže varijante, već za po kući. Kao neko ko ih nosi tokom čitave godine u kući, ne bih baš mogla da se složim sa tim (kada su Grubinke u pitanju).

4. Wedges platforme

Platforme dodaju na visini i pružaju bolji oslonac od ravne obuće ili tankih štikli, definitivno štite stopalo bolje; međutim, mogu izazvati dodatni pritisak na kolena i kukove, pa je preporučljivo da se nose samo na poslu ili tokom formalnijih prilika.

5. Klompe

Šta reći o klompama? Drvo definitivno nije za šetnje, penjanje i slične egzibicije. Klompe nosite po kući, do prodavnice ili tako neke kraše relacije; a ako imate problema sa kostima ili artritisom u kolenima, preskočite ih u potpunosti.

najgore_cipele_za_leto_v

6. Espadrile

Kao i u slučaju klompi i ravnih sandala, espadrile se preporučuju u situacijama koje ne traju dugo i ne zahtevaju neke ozbiljnije šetnje. Prvo – ravne su, drugo – platnene su, te ih ostavite za piknike, bioskop, porodična/prijateljska neformalna okupljanja.

7. Ležerne patike

Patike poput Starki mogu da prođu ako idete do grada/tržnog centra/na rođendan/u vožnju biciklom. Nisu za duže šetnje, kao ni za duža stajanja iako mogu da prevare kako su udobne.

8. Platforme

Platforme sa štiklom samo daju privid stabilnosti, u stvari su potencijalno ozbiljan problem za stopala i čitav kičmeni stub. Možete ih nositi u svečanim prilikama koje ne zahtevaju previše pokreta (kao što je ples), ali sigurno nisu za čestu upotrebu, kao ni za sve one situacije koje zahtevaju ozbiljniju pokretljivost 🙂

9. Visoke štikle

Intezivan pritisak na prste i, uopšte, prednji deo stopala dovodi do velikog broja problema, pa i oboljenja stopala i nogu. Još ako je ta obuća uska – kao što može biti slučaj sa špic cipelama, može dođi do iritacije nerava. Ova vrsta obuće nije preporučljiva da se nosi duže od 2h i to ne u svakoj prilici i sasvim sigurno ne često.

10. Baletanke

Omiljena obuća Audrey Hepburn, koliko god delovala neodoljivo ljupko, takođe ne treba da se nosi u kontinuitetu i tokom više sati. Iskreno, obožavam da ih nosim tokom leta, ali sam primetila da – naročito kada ih nosim danima, dobijam bolove u predelu peta, te ih moram zameniti štiklicom. Za odlazak na ručak/večeru, do drugarice i slično su sasvim ok, ali za šetnje i bilo kakve duže avanture – najbolje je preskočiti ih.

Izvor


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook