Moda

Vans patike – pola veka obožavanja

Vans patike – pola veka obožavanja
Podeli dalje

Omiljene skejterke danas pune 50 godina – današnja tema su Vans patike, obuća koja već pola veka predstavlja globalno oličenje stila i ukusa među mlađom populacijom.

 

Ko bi rekao da će  san četvorice momaka iz Kalifornije postati san miliona mladih širom sveta? 16. marta 1966. godine otvorena je prva Vans prodavnica u kojoj su se Vans patike pravile na licu mesta i tog prvog dana, prodato je 12 pari, dobro poznatih Vans #44 patika iliti ono što danas zovemo Authentic koje su do danas ostale najprodavanije patike ovog brenda svih vremena.

vans-patike-v

Tokom godina koje su dolazile, Vans patike su se ustoličile kao broj 1 patike za skejtere, a zatim se prenele i na muzičare i ljude u modnoj industriji. Njihovoj popularnosti doprineli su momci iz skejt tima Z- Boys, poznati po tome što su praktikovali vožnju skejtom po praznim bazenima, napravivši hit od toga. 10 godina kasnije, kreiran je nov model Vansica #95, one koje danas zovemo Era, a koje se izdvajaju po tome što su dvobojne i sa skejt logom Off the wall.

vans-patike-v1

Kako je tehnika vožnje skejtom postajala kompleksnija i ozbiljnija, Vans patike su se menjale i prilagođavale potrebama skejtera, usput vodeći računa i o samom izgledu patike, pa su se tako ređali mnogobrojni plitki i duboki modeli od platna, različite vrste kože, sa printom – od čega su najpopularnije one Vans Classic Slip-Ons koje je Sean Penn nosio u filmu Fast Times at Ridgemont High i koje se danas masovno kopiraju (New Yorker, na primer).

vans-patike-v2

Tokom svih ovih godina, Vans patike su ostale u samom vrhu sportske obuće, rame uz rame sa megalomanskim brendovima kao što su adidas, Nike, Reebok. Skejteri širom sveta (a nisu zanemarljivi, vožnja skejtom je i olimpijska disciplina) Vans patike smatraju obućom broj 1 u svojoj branši, a muzičari poput Pharrella Williamsa, Chrisa Browna, Kanyea Westa ili Justina Biebera koji im je svojevrsni brend ambasador, često su viđeni upravo u ovoj obući. Brendu čak ni bankrot iz 1984-te nije ozbiljnije poljuljao uspeh jer su, za svega 3 godine, isplatili poverioce i vratili se na sportsko-modnu scenu bez dugova, sveži i spremni za ponovno osvajanje tržišta.

vans-patike-v3

Tokom pola veka postojanja, Vans patike su uspešno sarađivale sa brojnim sportistima, muzičarima i glumcima u kreiranju brenda koji je simbol slobodnog duha i mladih širom sveta. Metallica, The Simpsons, Disney, The Star Wars, Kristen Stewart, Steve Caballero (izumitelj Half Cab skejt stila vožnje), Z-Boys i mnogi drugi ostavili su neizbrisiv trag  u izgradnji ovog brenda i onome što je on danas.

 

U Beogradu i širom Srbije, originalne Vans patike možete potražiti u Office Shoes radnjama. Koliko znamo (a gledali smo juče) još uvek je u toku sniženje za zimske modele koje možete kupiti po veoma pristupačnim cenama.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook