Svakodnevna nega

Šta je alopecija

Šta je alopecija
Podeli dalje

Šta je alopecija, kako se manifestuje i ima li joj leka? Evo nekih osnova o tegobi koja pogađa i muškarce i žene.

Alopecia areata je autoimuni poremećaj, opadanje kose, uglavnom u vidu kružnih pečata, napada najviše kosu glave, ali u nekim slučajeva, može doći do opadanja dlake i na drugim delovima tela. Opadanje kose je brzo i naglo; a jednako su joj podložni i muškarci i žene.

Nastaje usled abnormalnih promena u imunom sistemu, povezuju je za nervne faktore, alergije, stres, promene u radu štitne žlezde, lišaje, i dr. Alopecija napada folikule kose i količina gubitka kose je vrlo individualna. Kod nekoga je to u tragovima, dok u pojedinim slučajevima dolazi do znatnijeg gubitka kose. Ono što treba napomenuti jeste da alopecija nije zarazna, traje uglavnom šest do osam meseci i kosa iznova izraste.

Postoji li lek za alopeciju?

Iako lek kao takav za alopeciju ne postoji, postoje različite metode lečenja koje pospešuju ponovni rast kose. Od pranja kose specijalnim šamponima (poput Klobeksa), do uzimanja lekova poput Minoksidila (koji je inače korišćen za regulaciju visokog pritiska, ali je otkriveno da podstiče i rast kose), i redovne imunoterapije. Kod nekih je primećena i efektna upotreba aromaterapije uljima, ali sve je to individualno. Terapija kortikosteroidima (u vidu injekcija, tableta ili krema) takođe može biti efektna, jedino što je oporavak duže traje.

Da rezimiramo, konkretan lek, metod za prevenciju alopecije ne postoji, još uvek je sve u fazi istraživanja.  Učinimo šta je do nas da rizik od alopecije smanjimo, a stres je svakako jedan od značajnih uzročnika kako alopecije, tako i ostalih zdravstvenih poremećaja.  Smanjenje stresa u svakodnevnom životu može pomoći kako koži naše glave, tako i nama samima.

 

Save

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook