Svakodnevna nega

Šta je alopecija

Šta je alopecija

Šta je alopecija, kako se manifestuje i ima li joj leka? Evo nekih osnova o tegobi koja pogađa i muškarce i žene.

Alopecia areata je autoimuni poremećaj, opadanje kose, uglavnom u vidu kružnih pečata, napada najviše kosu glave, ali u nekim slučajeva, može doći do opadanja dlake i na drugim delovima tela. Opadanje kose je brzo i naglo; jednako su joj podložni i muškarci i žene.

Nastaje usled abnormalnih promena u imunom sistemu, povezuju je za nervne faktore, alergije, stres, promene u radu štitne žlezde, lišaje, i dr. Treba napomenuti kako nije zarazna, traje uglavnom šest do osam meseci i kosa iznova izraste. Postoje različite metode lečenja – od pranja kose steroidnim šamponima (poput Klobeksa), do uzimanja lekova poput Minoksidila (koji je inače korišćen za regulaciju visokog pritiska, ali je otkriveno da podstiče i rast kose), i redovne imunoterapije. Kod nekih je primećena i efektna upotreba aromaterapije uljima, ali sve je to individualno.

Da rezimiramo, konkretan lek, metod za prevenciju alopecije ne postoji, još uvek je sve u fazi istraživanja. Mogu samo napomenuti kako smanjenje stresa u svakodnevnom životu može pomoći kako koži naše glave, tako i nama samima.

 

Save

Save

Save

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Facebook

Organ Vlasti Instagram