Fitnes

Vezbe za dame u visokim stiklama

Vezbe za dame u visokim stiklama
Podeli dalje

vezbe za dame u visokim stiklamaKao žena koja uživa u visokim potpeticama, bolno sam svesna njihovog opterećenja po stopala i kučmu, nakon višesatnog, pa i svakodnevnog nošenja. Srećom, postoje vežbe koje možemo raditi, da olakšaju bol i ojačaju donji deo nogu, kako bismo visoke štikle dalje nosile sigurno i bezbedno.

vezbe za nogeKao žena koja uživa u visokim potpeticama, bolno sam svesna njihovog opterećenja po stopala i kičmu, nakon višesatnog, pa i svakodnevnog nošenja. Srećom, postoje vežbe koje možemo raditi, da olakšaju bol i ojačaju donji deo nogu, kako bismo visoke štikle dalje nosile sigurno i bezbedno.

#1. Mišići listova

Visoke potpetice, naročito ako ih dugo nosimo mogu negativno da se odraze na mišiće listova, skraćujući im položaj i čineći ih slabijim i neotpornijim. Zato je važno raditi vežbe istezanja nakon izuvanja visokih potpetica, kako bi se mišići opustili i vratili svom prvobitnom obliku i poziciji. Za ovu priliku, odlično je izvesti joga položaj Pas koji gleda dole iliti Adho Mukha Svana, a evo i kako:

 

 

#2. Članak

Koračanje u visokim potpeticama, naročito onim tankim, zahteva priličnu umešnost i ravnotežu. Kako bi izbegle eventualne padove i povrede, potrebno je izvoditi vežbe koje će ojačati naše članke – poput prsti-peta hod i čučnjeva na Bosu lopti (polulopta okrenuta na dole iliti balans disk lopta).

 

 

#3. Balans

Nošenje visokih potpetica alarmira čitavo telo kako bi održavalo ravnotežu i držalo nas uspravno, aktivirajući čitave grupe mišića. Upravo ovo može dovesti do bolova u donjem delu leđa, te je neophodno izvoditi određene vežbe, kako bi rizik od pojave bola sprečili. Pokušajte da u svoju jutarnju rutinu uvedete vežbe poput joga Drvo položaja – za bolju ravnotežu, ili grupu vežbi za jačanje stomačnih mišića, kako bi težinu ravnomerno rasporedili i tada ne dolazi do opterećenja donjeg dela leđa.

 

 

#4. Ahilova tetiva

Ako ste osoba koja redovno nosi štikle i, nakon nekog vremena pređete na ravnu obuću, može vam se desiti (kao i meni) da osetite bol u peti tj. Ahilovoj tetivi – što se dešava kada dođe do upale ovog mišića. Ovo možete preduprediti izvođenjem jednostavnih vežbi koje će ojačati ovu grupu mišića, kao što je ona u kojoj na prstima stojite na stepeniku, ostavljajući da pete vise u vazduhu, a potom se penjete i spuštate polako na prstima. Vežba je efektnija ako je radite sa pojedinačnom nogom, nego sa obe odjednom.

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook