Ishrana i dijete

Ishrana po krvnim grupama

Ishrana po krvnim grupama
Podeli dalje

Kako izgleda ishrana po krvnim grupama i da li je delotvorna? Evo šta kažu stručnjaci na tu temu.

 

U tekstu koji smo objavili 12.01. (možete ga pogledati ovde), pisali smo i upoznali vas sa osnovnim karakteristikama krvnih grupa, njihovim osobinama i razlikama, kao i njihovoj ulozi u svakodnevnom životu. Ovoga puta, ponovo koristimo delove iz knjige „Krvne grupe i ishrana“ autor dr Peter Adamo i baziramo se na vrstu ishrane za svaku krvnu grupu.

Krvna grupa O
Profil ishrane – visok nivo belančevina, potrošnja mesa, riba, voće, povrće
Ograničeno – žitarice, pasulj, leguminoze (grašak, soja, bob, kikiriki, sočivo…)
Kura za mršavljenje – treba izbegavati pšenične pahuljice, pasulj, sočivo, kupus, prokelj, karfiol i senf; dok su veoma korisne morske alge, morska riba, džigerica, so crvena mesa, spanać, kelj, brokoli. Preporučljiva je intezivna telesna aktivnost, aerobik, borilačke veštine, trčanje.
 

ishrana-po-krvnim-grupama-v1

Krvna grupa A
Profil ishrane – vegetarijanac, povrće, tofu, morska riba, žitarice, pasulj, leguminoze, voće
Kura za mršavljenje – treba izbegavati meso, mlečne proizvode, pasulj, pšenicu; dok pomažu biljna ulja, soja, ananas, povrće. Ishrani treba dodati vitamin B, C i E, folnu kiselinu, gloginje, ehinaceu, kvarcetin. Ove osobe treba da sprovode mirne vežbe kao što su joga i tai či.

Krvna grupa B
Profil ishrane – svaštojed, uravnotežena ishrana, meso ali ne pileće, mlečni proizvodi, žitarice, pasulj, leguminoze, povrće, voće
Kura za mršavljenje – izbegavati lešnik, sočiva, kukuruz, susam, pšenicu i heljdu, a koristiti dosta povrća, jaja, meso divljači, slatki koren i čaj. Ishrani treba dodati magnezijum, slatki koren, lecitin i ginko. Treba raditi umerene vežbe kao što su šetnja, biciklizam, plivanje i tenis.

 

ishrana-po-krvnim-grupama-v

Krvna grupa AB
Profil ishrane – meso, morska riba, mlečni proizvodi, tofu, leguminoze, žitarice, voće.
Kura za mršavljenje – treba izbegavati crvena mesa, pasulj, semenke, kukuruz i heljdu. Ishrani dodati vitamin C, gloginje. Baviti se mirnim telesnim vežbama kao što su joga, tai či, pešačenje, biciklizam, tenis.

 


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

Facebook