Lice i telo

Akne na licu

Akne na licu
Podeli dalje

Kako i zbog čega nastaju akne na licu i kako ih lečiti? Akne predstavljaju jedno od najčešćih kožnih oboljenja kod tinejdžera i mlađih ljudi.


Akne su poremećaj rada lojnih žlezda, kada one proizvode višak ulja pod kožom, što izaziva pojavu neprijatnih gnojnih bubuljica koje, osim na licu, mogu da se jave i na vratu, ramenima i leđima. Do poremećaja dolazi kada pore postanu začepljene usled previše ulja, od mrtvih ćelija ili zbog pojave bakterija. Iako je mlađa populacija najsklonija razvijanju ovog kožnog oboljenja (usled puberteta i „divljanja“ hormona), od akni mogu da obole i stariji ljudi oba pola. Brojna istraživanja su pokazala da, u nekom periodu života, čak 85% od svetske populacije oboli od akni.

Uzroci za pojavu akni na licu:

#1. genetika
#2. hormoni
#3. infekcija
#4. vlažnost i zagađenje vazduha
#5. stres
#6. fizička iritacija
#7. kozmetika na bazi ulja
#8. neuredna ishrana

Tipovi akni

– potkožne akne (ostaju ispod površine kože, a vidljive su kao blage neravnine na licu)
– crne akne (pojave se na površini kože i crne su boje, ali ne od prljavštine)
– čvorići (blage izrasline crvenkaste boje)
– čvrste bele bubuljice (gnojne bubuljice koje su na samom dnu crvene)
– ciste (velike gnojne i bolne bubuljice koje imaju koren duboko u koži)

akne_na_licu_v

Kako lečiti akne?

Iako same po sebi akne nisu opasne, ako se ne leče pravovremeno, dešava se da ostave ožiljke koji se posle teško uklanjaju. Prvo i osnovno u lečenju akni je da ih nikako ne cedite! Ceđenje akni samo dovodi do upalnih procesa i mogu uzrokovati ozbiljnije zapaljenje kože. Umesto toga, promenite kozmetiku koju upotrebljavate i način na koji održavate lice. Koristite blaga kozmetička sredstva koja sakupljaju i uklanjaju višak ulja, ubijaju bakterije i čiste kožu od mrtvih ćelija. Potražite one proizvode koji na sebi imaju oznaku „non-comedogenic„. Ne preskačite detaljno pranje i umivanje lica niti jedan jedini put, ma koliko da ste umorni ili vas mrzi. Pored svakodnevne i detaljne higijene lica, neophodno je da radite piling i parenje kože, kako biste što potpunije očistili pore i oslobodili ih da „dišu„. Što se tiče ishrane, pojačajte unos voća i povrća, jedite više šargarepe i bundeve, meso od živine, jaja, lisnato povrće..

Ako je problem sa aknama uporniji, konsultujte se sa dermatologom kako biste dobili odgovarajuće kreme ili lekove za dalji tretman i lečenje i nikako ne kupujte ništa na svoju ruku ili na preporuku prijatelja. Svaka koža je drugačija i svi mi reagujemo različito na iste proizvode; samo zato što je neka krema ili losion delovao kod nekog drugog, ne znači da će i kod nas.


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

  • Aloja vera biljka deluje na sva tri sloja koze. Postoji više nacina na koji Aloja vera deluje na zdravlje i lepotu koze:

    1.Obezbedjuje sve potrebe tkiva: stiti prirodnu pH vrednost,cisti, ubija bakterije i gljivice, i hrani.

    2. Ima sposobnost duboke penetracije, unoseci hranljive materije do zivih celija derme i hipoderme.

    3. Uklanja mrtve celije epiderma i stvara prirodnu osnovu za nastajanje novog tkiva ,pomaze disanje pora cisti i kondicionira.

    4. Hrani kozu prirodnim hranivima od najvece vaznosti. Iz svog bogatog sastava dozira potrebne kolicine: vitamina, minerala, saharida, amino kiselina, antioksidanata itd.