Lice i telo

Retinoid – novi prijatelj vaše kože

Retinoid – novi prijatelj vaše kože
Podeli dalje

Možda ste nekada ranije čule za sastojak retinoid – od prijateljice, mame, bake…koji se danas ponovo vraća u službi zaštite i podmlađivanja vaše kože i to na velika vrata!

Retinoidi su derivati vitamina A, zaslužni za otčepljenje bora, poboljšanje rada kolagena, ubrzavanje regeneracije ćelija kože i još mnogo toga. Ovi derivati prvobitno su bili poznati kao uspešan tretman u lečenju akni, ali zahvaljujući dermatolozima koji su primetili kako koža nakon tretiranja retinoidima postaje mekša, svetlija i sa manje bora, vrlo brzo postaje glavni sastojak u kozmetičkim kremama i ostalim preparatima.
Danas na tržištu postoji dosta kozmetičkih kuća koje su retinoid uvrstile u svoje anti-age kreme i ostale preparate za zdrav i mladolik izgled kože, stajući time na put mitu kako ovaj sastojak šteti koži, ne pružajući joj zaštitu od sunca i čineći je suvljom i ispucalijom. Ovaj mit nastao osamdesetih, ali samo zato što su pojedine kreme imale pojačan sastav ovog derivata, izazivajući kod nekih osoba crvenilo, suvoću i pojavu fleki na licu.
retinoid-novi-prijatelj-vaše-kože-v
Korišćenje retinoida na pravi način ne izaziva nikakve posledice po kožu i zdravlje; dermatolozi danas znaju, mnogo bolje nego pre, na koji način i u kojoj meri se ovaj sastojak meša u kozmetičke preparate. Pored toga, uz svaki proizvod, dobija se i detaljno uputstvo, tako da propratnih pojava i negativnih efekata gotovo i da nema. Kako je sastojak sam po sebi osetljiv na sunce, preporučuje se da ga nanosite uveče pred spavanje, dok nakon dnevnog mazanja, nanesite i zaštitnu kremu – kao i obično.

Onima koje tek počinju tretman retinoidom, preporučuje se da počnu sa mazanjem svako treće veče i tako dve nedelje. Nakon toga, tempo se ubrzava na svako drugo veče – takođe dve nedelje i, ako nema reakcije u vidu blagog crvenila ili perutanja, prelazi se na nanošenje retinoida svako veče. Nakon upijanja, na kožu se nanosi i regularna krema za lice.
retinoid-novi-prijatelj-vaše-kože-v1
Ipak, postoje neke osnovne mere predostrožnosti kod upotrebe preparata na bazi retinoida:
– trudnice i dojilje ne treba da ga koriste,
– pauzirajte sa retinoidom nekoliko dana pred depilaciju voskom – vosak može izazvati crvenilo kod kože tretirane ovim derivatom.
Naravno, i ovaj članak je, kao i svi ostali na Portalu, informativnog karaktera. Za sva konkretnija pitanja i detalje, preporučujemo razgovor sa dermatologom ili kozmetologom.

Save

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook