Zdravlje žene

Blagodeti trčanja

Blagodeti trčanja
Podeli dalje

blagodeti trcanjaTrčanje je idealan način da svoje telo dovedemo u dobru formu, budemo zdravi , otporni na prehlade i viruse i poboljšamo svoje raspoloženje. I, mada nije omiljen vid sporta i rekreacije za sve, evo razloga zašto svi treba da se bavimo trčanjem.

Trčanje je idealan način da svoje telo dovedemo u dobru formu, budemo zdravi , otporni na prehlade i viruse i poboljšamo svoje raspoloženje. I, mada nije omiljen vid sporta i rekreacije za sve, evo razloga zašto svi treba da se bavimo trčanjem.

#1. Poboljšanje zdravlja
Trčanjem podižemo nivo dobrog holesterola i podstičemo bolji rad srca i pluća. Takođe, utvrđeno je da trčanjem snižavamo krvni pritisak, jačamo imuni sistem i činimo ga otpornijim na viruse i bolesti. Doktori tvrde da džogeri imaju manje šanse da obole od bolesti srca i dijabetesa i u manjem su riziku od dobijanja srčanog ili moždanog udara.

#2. Gubitak kilaže i zatezanje
Uz pomoć trčanja, u prilici smo da smršamo i održavamo željenu težinu na najbolji način. Trčanjem se najbolje i najravnomernije skida višak kalorija i, posle nordijskog skijanja, najefektniji način za održavanje željene figure. Pored toga, trčanjem se najbolje i najefektnije oblikuju i zatežu noge.

#3. Umanjuje stres i otklanja depresiju
Trčanjem podstičemo telo da proizvodi više energije i hormona koji čine da se oslobađamo stresa i osećamo bolje. Takođe, smanjujemo šanse za dobijanje glavobolje i pojavu depresije, jer isti ti hormoni popravljaju naše raspoloženje. Ako ste ikada ranije trčali, setite se onog moćno dobrog osećaja koji dobijete nakon postignutih rezultata (kilometar, tri, pet pređenih trčanjem).

#4. Lako je
Sve što vam treba za trčanje jesu volja, trenerka i patike. Svi znamo da trčimo, možda ne savršeno i profesionalno, ali noga ispred noge i tu smo. Potrebno je samo malo zagrevanja, kako biste mišiće pripremili za ono što im sledi i to je sve.

Pokretljivost sama po sebi je korisna za telo, um i duh – čak i one kratke šetnje, bilo da gledate izloge ili idete do prodavnice, čine da se osećate dobro, imate više energije i elana. A kako ova zima nije previše hladna a ni bela, nema izgovora da sa trčenjem ne počnemo još danas.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook