Zdravlje žene

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa?

Kafa smanjuje rizik od dijabetesa?
Podeli dalje

Jeste li znali da kafa smanjuje rizik od dijabetesa? Nismo ni mi, međutim, tako tvrdi jedno istraživanje nedavno sprovedeno u Danskoj.

 

Naime, danski naučnici su identifikovali dva sastojka u omiljenom nam toplom napitku koji pomažu u prevenciji dijabetesa. U pitanju su kafestol i kafeik, sastojci za koje je otkriveno da povećavaju lučenje insulina kada se doda glukoza i da kafesol povećava unos glukoze u mišićne ćelije – baš kao i trenutno prepisani lek protiv dijabetesa.

 

Prema rečima naučnika Sorena Gregersena iz univerzitetske bolnice Aarhus, višestruke koristi kafestola ga čine dobrim kandidatom u prevenciji i lečenju dijabetesa tip 2.

 

Imajući u vidu da pacijenti sa dijabetesom tip 2 postaju rezistentni na insulin, hormon koji im pomaže da glukozu iz hrane pretvore u energiju i da usled toga pankreas mora da proizvodi više insulina koji ipak nije dovoljan, ovo otkriće može biti prekretnica i veliki pomak u lečenju.

kafa-smanjuje-rizik-od-dijabetesa-v

Istražujući malo više o ovom saznanju, došli smo do još jednog (od mnogih) istraživanja  koje je vođeno u periodu od 1966-2013 godine i koje je pokazalo da je i obična i kafa bez kofeina uticala na smanjenje rizika od razvijanja dijabetesa tip 2: 9% za svaku šoljicu obične kafe dnevno i 6% za svaku šoljicu one bez kofeina!

Pored toga, na Web Ordinaciji smo saznali i da konzumiranje kafe produžava život jer smanjuje rizik od hroničnih bolesti 🙂

I ko posle da ne voli kafu, ko?


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook