Zdravlje žene

Nedelja prevencije raka grlića materice 2014

Nedelja prevencije raka grlića materice 2014
Podeli dalje

Danas je počela osma po redu evropska Nedelja prevencije raka grlića materice, bolesti koja je drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.


Redovan ginekološki pregled je najbolja zaštita i prevencija za mnoge bolesti, uključujući i rak grlića materice. U kojoj meri je rak grlića materice ozbiljan problem, govori i podatak da se svake godine ova bolest otkrije kod novih 60.000 žena, a nažalost skoro 30.000 žena umre. Kada je naša zemlja u pitanju, u Srbiji je rak grlića materice drugi vodeći uzrok obolevanja po učestalosti i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena. Najveći broj obolelih žena je starosti između 40 i 59 godina, od kojih se većina njih prvi put javi ginekologu kada je bolest već uznapredovala i kada je lečenje teško i neizvesno. Statistike govore i da svakoga dana najmanje jedna žena premine od ove opake bolesti.

Rak grlića materice spada u jedno od najpodmuklijih bolesti jer svoje pravo lice pokazuje tek u poodmakloj fazi. Ipak, od pojave prve netipične promene na grliću do poodmakle faze treba da prođe prosečno oko 20 godina, što ženama i lekarima ginekolozima daje dovoljno vremena za uspešno lečenje. To znači da treba ići na redovne preglede, ne preskakati kontrole i reagovati i na najmanju sumnju. Pored toga, redovni skrininzi i vakcinisanje protiv HPV infekcije su sledeći načini prevencije i zaštite od raka grlića materice. Ono što treba napomenuti je da je najčešći uzrok razvijanja raka grlića materice usled dobijanja HPV virusa koji se prenosi seksualnim putem. Žena može imati ovaj virus u sebi godinama, a da nema nikakve simptome, zbog čega je važno redovno raditi papa test.

nedelja_precvencije_raka_grlića_materice_2014_v

U nedelji prevencije protiv raka grlića materice, u Beogradu i širom zemlje održaće se niz različitih aktivnosti sa ciljem da se podigne i unapredi svest javnosti o važnosti prevencije protiv ove bolesti i mogućnostima zaštite. U to ime, evo nekoliko informacija o faktorima rizika i merama prevencije raka grlića materice, bolesti koja se – ako se otkrije u ranoj fazi – se može izlečiti.

Faktori rizika

– Rano stupanje u seksualne odnose
– Često menjanje seksualnih partnera
– Nezaštićeni seksualni odnosi
– Polno prenosive bolesti (HPV, hlamidija..)
– Loša higijena
– Loši socio-ekonomski uslovi
– Prekomerna upotreba kontracepcije
– Pušenje

Prevencija raka grlića materice

– Nestupanje u seksualne odnose pre 16-te godine
– Izbegavati često menjanje seksualnih partnera
– Redovni pregledi i kontrole kod ginekologa
– Korišćenje zaštite pri seksualnim odnosima
– Ne pušiti
– Pravovremeno reagovanje i lečenje svih promena na grliću materice, uključujući i upale.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook