Zdravlje žene

Prevencija i rano otkrivanje raka kože

Prevencija i rano otkrivanje raka kože
Podeli dalje

Šta možemo uraditi za prevenciju i rano otkrivanje raka kože? O tome smo razgovarali sa dr Oliverom Ćirković iz ambulante Beomed.

Karcinom kože može se javiti kod svakoga, ali se rizik od oboljevanja povećava s godinama. Postoji i individualna sklonost, pa su tako neke osobe u većem riziku od oboljevanja od drugih (skloniji su).

Posebno su osetljive osobe svetle puti i koje lako izgore na suncu, sa svetlom kosom, brojnim pegama, osobe koje su dugo boravile na suncu u prošlosti (u našim krajevima to je slučaj sa poljoprivrednicima, u primarskim sa mornarima), ukoliko je postojalo ranije pojavljivanje ovog oboljenja, ukoliko postoji porodična istorija oboljevanja od karcinoma kože. Osobe koje su imale karcinom kože ili prekanceroznu leziju, najčešće su bile izložene velikim količinama sunčevog zračenja, imale su opekotine, imaju povećan rizik od ponovnog nastanka neke maligne bolesti kože.

Najveći izazov je otkriti kancer u početnoj fazi, u ranom stadijumu, kada je i najveća verovatnoća potpunog izlečenja. Pojavi karcinoma kože mogu prethoditi prekancerozne lezije.

prevencija_i_rano_otkrivanje_raka_kože_v

Prvi korak ka životu bez raka kože je obrazovanje pacijenata svih starosnih dobi o prevenciji i ranom otkrivanju karcinoma kože. Iz tih razloga slogan akcije Američke Akademije Dermatologa borbe protiv ove bolesti glasi PREVENCIJA. DETEKCIJA. ŽIVOT. 

Kako da proverite stanje svoje kože?

Prva linija odbrane od karcinoma kože počinje upravo sa Vama. Pitajte Vašeg ordinirajućeg/porodičnog lekara ili dermatologa koliko često treba da kontrolišete Vašu kožu kako bi prepoznali prve znake oboljenja. Obratite se Vašem ordinirajućem/porodičnom lekaru koji će Vas uputiti kod dermatologa ukoliko primetite bilo šta sumnjivo. Ovi jednostavni koraci mogu pomoći da se osigura da se karcinom kože dijagnostikuje u najranijoj fazi, kada je uspešnost potpunog izlečenja najveća.

U sledećem tekstu naći ćete informacije o tome kako da uradite samopregled kože i na šta treba da obratite pažnju.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook