Zdravlje žene

The Scar Project: preživele od raka dojke

The Scar Project: preživele od raka dojke
Podeli dalje

The SCAR Project je serija velikih portreta mladih žena preživelih od raka dojke, koje je snimio modni fotograf David Jay. U pitanju je kampanja sa ciljem podizanja nivoa svesti na jedan sirov i ogoljen način, u isto vreme odajući poštovanje hrabrim mladim ženama.

U pitanju je ideja koja se rodila 2005. godine, kada je David fotografisao svoju 29-ogodišnju prijateljicu kojoj je dijagnostikovan rak dojke. Shvativši da joj je fotografija pomogla da se izbori sa tom strašnom činjenicom, pokreće projekat sa misijom da podiže svest o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, kada je procenat izlečenja veći od 95%, prikupljanje sredstava za istraživanje raka dojke i pronalaženje leka, kao prikupljanje sredstava za finansiranje programa pomoći preživelima od ove opake bolesti. Od tada pa sve do danas, David je fotografisao više od stotinu žena uzrasta od 18 do 35 godina širom Amerike.

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v5

Fotografije ovih mladih žena boraca predstavljaju, na neki način, njihovu ličnu pobedu nad rakom dojke i pomaže im da povrate svoj identitet, svoju ženstvenost i seksualnost; način da prihvate ono što im se desilo i steknu snage da nastave dalje. Pored toga, fotografije ženama širom sveta prenose poruku da nisu same u svom bolu, kao i da steknu drugačije viđenje na samu bolest.

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v2

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v3

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v1

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v4

the_scar_project_prezivele_od_raka_dojke_v

Više se o projektu možete informisati na blogu, kao i na Facebook strani odakle su fotografije i preuzete.

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke. U Srbiji svaka 12. žena oboli od raka dojke, a svake godine više od 1600 žena premine od ove bolesti. Otkriven na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 95% slučajeva – promenimo statistiku!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook