Zdravlje žene

Twitter kao prevencija srčanih oboljenja?

Twitter kao prevencija srčanih oboljenja?
Podeli dalje

Znamo da su društvene mreže korisne na mnogo načina, ali Twitter kao prevencija srčanih bolesti – to već nismo znali.

 

Tokom 2009. i 2010. godine, nekoliko američkih i australijskih univerziteta vršilo je istraživanje na 148 miliona tvitova iz 1300 američkih okruga, kako bi utvrdili i povezali negativne i besne komentare sa nastankom srčanih bolesti.

Jedna od koautorki ovog obimnog istraživanja, Margaret Kern sa univerziteta u Melburnu istakla je kako psihološka stanja u velikoj meri imaju uticaj na oboljenja srca, navevši kako su depresija i neprijateljstvo povezani sa bolestima srca na individualnom nivou i kroz biološke efekte.

 

Ono što je još značajno reći jeste da negativne emocije mogu da izazovu promene u ponašanju i socijalnim odnosima; ove emocije podstiču pojačano konzumiranje alkohola, smanjenje apetita; povlačenje u sebe i izolaciju iz društva što – indirektno – može dovesti do srčanih oboljenja.

Za potvrdu ove tvrdnje, univerzitetski naučnici su pretraživali i pratili četvoroslovne psovke i ostale negativne reči na engleskom jeziku, merili njihovu učestalost i poredili sa pozitivnim rečima poput „divno“ ili „prijatelji“ kako bi stekli širu sliku. Primetili su i povezali da iskazivanje negativnih emocija kao što su bes, stres, zamor u tvitovima pojačava rizik od oboljevanja srca. To nije ništa novo, uzimajući u obzir da i sam Twitter, kao i pojedini servisi, već analiziraju i mere sentiment u objavama.

Kao razlog ovakvog istraživanja, naučnici su istakli kako društvene mreže predstavljaju novu platformu i potpuno nov način uvida u psihološko i opšte zdravlje dela stanovništva. Istraživanje je objavljeno u Psychological Science žurnalu, gde se možete više informisati o ostalim detaljima i rezultatima.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook