Posao

Rad od kuće – kako da ne sagorite

Rad od kuće – kako da ne sagorite
Podeli dalje

Rad od kuće svakako ima svoje prednosti, naročito ako ste još i mama, pa tako usklađujete posao i privatno, provodite vreme sa decom i doprinosite kućnom budžetu. Šta i kako uraditi da ne dođe do sagorevanja?

Rad od kuće svakako ima svoje prednosti, naročito ako ste još i mama, pa tako usklađujete posao i privatno, provodite vreme sa decom i doprinosite kućnom budžetu. Sa druge strane, uvek postoji rizik od uvećanog stresa – upravo zbog tog usklađivanja posla i dece. Šta i kako uraditi da ne dođe do sagorevanja?
 
#1 Ne forsirajte se
 
Ne radite više i duže nego što treba. Nije sve u novcu, Vašoj porodici ste potrebni zdravi, čili i veseli tako da – put on a happy face i povucite ručnu.

 

#2 Raspored, raspored

Napravite raspored poslovnih i privatnih obaveza i pridržavajte ga se. Vrlo brzo, postaćete sistematičnije i organizovanije. Čak i onda kada shvatite da niste u prilici sve da završite – opustite se, obaveze će biti tu i sutra, osim toga, sve je napisano i nećete ih zaboraviti

#3 Pravite pauze

Iskoristite malo vremena u danu da napravite pauzu i uradite nešto samo za sebe. Da li je to čitanje omiljenog magazina, ispijanje kafe, slušanje muzike…malo je dovoljno da se napune baterije i veselo prione na dalje obaveze.

rad-od-kuće-devojka-za-računarom

#4 Vreme za decu

Isto tako, nađite u danu vreme samo za decu – igrajte se i uživajte u i sa njima. Pre nego i što trepnete, klinci odrastu i posle je kasno.

#5 Dan D

Odredite jedan dan u nedelji za nabavljanje svega što vam za narednu nedelju treba. Bilo da su u pitanju namirnice, potrepštine za kuću ili posao – uštedećete dosta vremena ako sve neophodno završite u tom jednom danu.

#6 Izađite sa suprugom

Uspostavite običaj da jednom nedeljno ili bar u dve nedelje imate izlazak sa suprugom. Obnovite strasti i prisetite se onih starih dana, kada ste bili samo vas dvoje.

#7 Ne zapostavljajte prijatelje

Nađite vremena za prijatelje – čujte se sa njima, izlazite na piće i ručkove. Samo zato što ste zaposlena mama od kuće, ne znači da ne možete imati vremena i za društveni život.

Vremenom, primetićete kako nivo stresa opada, bolje ste raspoložene i imate više vremena – kako za sebe tako i za svoje bližnje. Ništa bolje nego kvalitetno utrošeno vreme.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook