Posao

Žene su bolje šefovi, nauka potvrdila

Žene su bolje šefovi, nauka potvrdila
Podeli dalje

Žene su bolji šefovi. Ne pretpostavka, ne fantazija, ne inat, već naučno dokazana činjenica koju su utvrdili istraživači iz BI Norvegian Business School.


U istraživanju u kojem je učestvovalo više 2900 menadžera, profesori  Øyvind L. Martinsen i Lars Glasø  su se posebno fokusirali na tipove ličnosti i rezultati su bili prilično jasni:

žene su imale veće rezultate u 4 od 5 vodećih liderskih kategorija, kao što su inicijativa i jasna komunikacija, otvorenost i sposobnost za inovacije, društvenost i podrška, kao i metodičko upravljanje i postavljanje ciljeva.

Šta ovo znači?

U svetu u kojem kompanije uvek traže načine da privuku potrošače i klijende i povećaju produktivnost i zaradu, ovi rezultati nedvosmisleno pokazuju da se žene prirodno rangiraju bolje od muškaraca u smislu sposobnosti da inoviraju i vode sa jasnoćom i uticajem. Ova otkrića postavljaju legitimno pitanje o izgradnji hijerarhije upravljanja i trenutnog deljenja žena u ovim ulogama.

žene su bolji šefovi od muškaraca nauka potvrdila
Sa druge strane, istraživanje je pokazalo i da jedino u čemu žene nisu bolje od muškaraca jesu emocionalna stabilnost i sposobnost da izdrže pritisak i stres od posla.

I mada rezultati ukazuju da su žene emocionalno manje stabilne, to ne umanjuje njihov značaj i ne negira činjenicu da više odgovaraju rukovodećim pozicijama od svojih muških kolega. I, ako donosioci odluka nastave da ignorišu ovu istinu, svesno će zapošljavati manje kvalifikovane lidere i tako ugroziti sopstvenu produktivnost i priliku za zaradu.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook