Saveti

Najlakši način da žena dobije povišicu

Najlakši način da žena dobije povišicu
Podeli dalje

Koji je to najlakši način da žena dobije povišicu ako znamo da, ne samo u Srbiji već i svuda u svetu, žene na istim pozicijama imaju nižu platu od muškaraca?


Kako pišu Novosti, žene u Srbiji primaju oko 200 evra manju platu u odnosu na muške kolege na istim pozicijama, a prema analizi koju je uradio Republički zavod za statistiku. I ne samo to, ženama je veći problem da se zaposle nego muškarcima; ženama sa decom je to gotovo nemoguća misija. Dok u slučaju muškarca roditelja nema tih predrasuda, ženi roditelju se gotovo uvek spočitava da će kasniti i dosta izostajati sa posla zbog bolesne dece.

Čak i u Švedskoj, zemlji koja je poznata po tome što je najprogresivnija po pitanju rodne ravnopravnosti, žene zarađuju u proseku (tokom radnog veka) gotovo pola miliona evra manje u odnosu na muškarca! Dosadašnjim tempom, potrebno je više od 100 godina da bi se ta razlika izjednačila i evo kako su šveđani videli koji je to najlakši način da žena dobije povišicu:

#BEaMAN je kampanja najvećeg švedskog sindikata – Kommunal, koji čini više od 80% žena.

Kod nas se ovakve stvari rešavaju bebi koracima i – najčešće – uz odsustvo državne pomoći, najsvežiji primer je kampanja #mamenisusame.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook