Saveti

Opasnost od pojedinačne priče – #TEDtalk

Opasnost od pojedinačne priče – #TEDtalk
Podeli dalje

Da li postoji i koja je opasnost pojedinačne priče? Odvojite malo vremena da poslušate priču koja će iz korena promeniti način razmišljanja i odnosa prema ljudima.

Jedna priča stvara stereotipe. A problem sa stereotipima nije to što su neistiniti, nego što su nepotpuni. Čine da jedna priča postane jedina priča.

Naši životi i naše kulture satkani su od mnogih isprepletanih priča. Niko od nas nema samo jednu, niti se jedna priča može primeniti na čitave narode i njihove kulture. Ako još niste sigurne o čemu tačno govorimo, donosimo vam jednu dubokoumnu priču romanopisca Chimamande Adichie, o tome koliko je pogrešno generalizovati ljude, odakle oni dolaze, šta rade, šta predstavljaju, kako žive; a isto tako i priču o tome koliko je važno imati pristup raznovrsnosti i ne suditi o ljudima i stvarima na osnovu samo jedne priče.

Jer, to ne samo da je pogrešno, već je i opasno:

„Prikaži ljude na jedan i samo jedan način iznova i iznova i oni će to i postati“

Ovaj specifičan #TEDtalk je jedan od onih razgovora koji teba ponovo gledati s vremena na vreme, da se osvestimo i ne zaboravimo da svako od nas ima različite verzije svoje i svojih priča; da ništa nije samo crno ili belo; da o svima nama postoji mnogo više od onoga što sami pokazujemo kao i od onoga kako nas drugi doživljavaju.

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook