Saveti

Pametno štedite

Pametno štedite
Podeli dalje

U ovo ludo vreme, kada se ne zna šta nas za par sati čeka, a kamo li sledećeg dana, nije na odmet malo promeniti neke stare navike, zarad bolje i kvalitetnije uštede novca. Danas, kada je borba za preživljavanje jača i teža nego ikad, valja znati i praktikovati neke (sve) od saveta koje ćemo podeliti sa vama.

U ovo ludo vreme, kada se ne zna šta nas za par sati čeka, a kamo li sledećeg dana, nije na odmet malo promeniti neke stare navike, zarad bolje i kvalitetnije uštede novca. Danas, kada je borba za preživljavanje jača i teža nego ikad, valja znati i praktikovati neke (sve) od saveta koje ćemo podeliti sa vama.
#1. Zamrzivač moj najbolji drug
Znate one situacije kada vam ostane hrana od ručka ili večere i odložite je u frižider, samo da biste istu bacili za koji dan – jer se najčešće i ne pojede? Umesto toga, spakujte je u plastične posude i odložite u zamrzivač – duže ćete je očuvati, kada ste gladni ili vam se, prosto, ne kuva – znate da imate nešto spremno u zamrzivaču; a, osim toga, tako ćete (na duže gledano) i uštedeti.

#2. “Sve za 120“ radnje moje drugarice
Isprva, ovakve radnje su nam bile interesantne, da bi vrlo brzo postale smešne i za zaobići. Mđutim, nakon nove recesije i stalnih novčanih kriza koje nas pogađaju, ove radnje nisu za podcenjivanje. Sredstva za čišćenej i ostala hemija, neki od kozmetičkih preparata, po koje igračke, sitno pokućstvo i tome slično – stvari su koje ovde možete kupiti i uštedeti u odnosu na to koliko biste ih platili u nekim ‘regularnim‘ radnjama.

#3. Dnevna svetlost umesto sijalice
Sasvim je nepotrebno koristiti električno osvetljenej tokom dana, pogotovo za vreme dugih sunčanih perioda. Umesto toga, pogasite svetla po kući i razmaknite zavese; dok čitate ili nešto radite – učinite to kraj izvora prirodne svetlosti – prozora. Takođe, otvorite širom prozore i dopustite da vašim domom procirkuliše prirodan vazduh umesto klime – rano ujutru i/ili uveče. Mnogo je bolje, zdravije i ekonomičnije od klima-uređaja.

#4. Pametna kupovina namirnica

Nabavku namirnica planirajte vikendom i, po mogućstvu – u velikim supermarkketima. Naravno da je tada veća gužva nego radnim danima, ali veći supermarketi obično imaju i veće popuste i, pored njih, dodatne vikend-popuste koji će vam ostaviti više novca u novčaniku. Ipak, ne budite neoprezni – uvek i obavezno napravite spisak neophodnih namirnica, kako ne biste upali u zamku i kupili i ono što vam ne treba, zavedeni popustima i dodatnim sniženjima.

#5. Pametno vikend trošenje

Vikendom obično svi volimo da se opustimo i lepo provedemo. Idealno bi bilo da svi možemo – i uvek – da večeramo po otmenim restoranima, izlazimo u najpopularnije klubove i slično. Sve što radimo, trebamo raditi sa merom. Umesto da trošite mukotrpno zarađeni novac isključivo na tim i takvim mestima; pokušajte nekada napraviti večeru kod kuće – jeftinije je i prisnije, opuštenija je atmosfera i ne trebate se posebno sređivati. Takođe, vikendom možete organizovati i grupno gledanje filmova, igranje nekih interesantnih društvenih igara i tome slično. Dalje, raspitajte se o restoranima koji daju neke pogodnosti – tipa – niže cene hrane u određeno vreme i određenim danima i slično.

Gorepomenuti saveti ne iziskuju neke veće promene u našoj svakodnevnoj rutini i lako su primenjivi; bitno je držati ih se i istrajati, a rezultati sigurno neće izostati.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook