Saveti

Rani odlazak na posao mučenje, nauka utvrdila

Rani odlazak na posao mučenje, nauka utvrdila
Podeli dalje

O da, nauka je potvrdila da je rani odlazak na posao mučenje, a evo i zašto.

 

Naučnici sa Oxfordskog Univerziteta uspeli su da dokažu da je odlazak na posao, ali i u školu, pre 10 ujutru jednak mučenju jer prerano ustajanje pomera prirodni cirkadijalni ritam, pretvarajući nas u – skoro pa zombije!

 

Prema rečima dr Kelleya, koji je vodio ovo istraživanje i došao do ovih tvrdnji, „naša jetra i srce imaju različite obrasce i njihovo pomeranje 2 ili 3 sata  forsiraju promenu 24-satnog ritma, što se negativno odražava na čitav rad organizma. Usled činjenice da ustajemo ranije nego što nam to prirodno odgovara, postajemo neispavani i vremenom se pretvaramo u neispavano društvo.“

 

U istraživanju koje je sprovedeno u jednoj američkoj školi 2009. godine, dr Kelley je pomerio početak nastave sa 8.30h na 10h i otkrio da je ovo pomeranje uticalo da se ocene u glavnim predmetima povećaju za 19%. Ono što odgovara deci do 10 godina, definitivno nije slučaj sa tinejdžerima i srednjoškolcima i sasvim sigurno, odraslim osobama.

odlazak-na-posao-pre-10-ujutru-mučenje-v

Ritam koji imaju deca, odraslim ljudima se vraća tek nakon 55 godine, te je tako savet naučnika da se početak nastave u srednjim školama i odlazak na posao pomere na vreme koje više odgovara našem cirkadijalnom ritmu.

Više o samom istraživanju i rezultatima možete pogledati u ovoj prezentaciji:


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook