Saveti

Šta sve možete sa kokosovim uljem

Šta sve možete sa kokosovim uljem
Podeli dalje

Jeste li znale šta sve možete sa kokosovim uljem, pored upotrebe u kuhinji?

Kokosovo ulje je sve zastupljenije u ishrani, zahvaljujući činjenici da je manje kalorično od ostalih ulja, brzo se pretvara u energiju, povećava nivo izdržljivosti organizma i ne doprinosi taloženju masti na krvnim sudovima. Pored zdravstvenih koristi, kokosovo ulje je korisno i u službi nege, lepote i još mnogo toga, o čemu ćete saznati čitajući ovaj članak.

#1. Kuvanje na visokim temperaturama. Iako do skora ozloglašeno kao ’đavo u tečnoj formi’ – ulje prepuno otrovnih materija, istina je da je kokosovo ulje zdravije pri korišćenju na visokim temperaturama od ostalih ulja.

#2. Pomaže pri varenju. Zasićene masti koje se nalaze u kokosovom ulju imaju antibakterijske osobine koje pomažu u kontroli parazita i gljivica koji uzrokuju probleme sa probavom i ostale tegobe varenja. Kokosovo ulje takođe pomaže u boljoj apsorpciji vitamina, minerala i amino-kiselina.

#3. Duboko-prodirući balzam za kosu. Ne čudi što mnoge kozmetičke kuće koriste kokosovo ulje u svojim preparatima; prema nekim podacima, kokosovo ulje bolje prodire u kosu od mineralnog i suncokretovog ulja. Posle tretmana sa ovim uljem, kosa izgleda zdravija, svežija i blistavija, a više o tome smo pisali ovde.

#4. Sredstvo za skidanje šminke. Par kapi kokosovog ulja na tuferu sasvim je dovoljno da uklonite šminku sa očiju, a deluje i na vodootporne maskare.

#5. Sredstvo za brijanje nogu. Zvuči čudno, ali deluje: dovoljno je da na mokre noge nanesete malo kokosovog ulja i uklanjanje dlaka proći će glatko i bezbolno, a posle toga ne morate nanositi nikakve kreme.

#6. Kokosovo ulje kao hidrantna krema. Dovoljno je ujutru, nakon umivanja, naneti na lice malo kokosovog ulja i ono će biti blistavo, hidrirano i zdravo. Eventualni višak samo uklonite tapkanjem papirnate maramice. Kokosovo ulje možete koristiti i za čitavo telo, ne samo za lice. Ublažava probleme sa kožom, kao što su psorijaza, dermatitis i ekcem.

#7. Sredstvo za prevenciju i ublažavanje ožiljaka od strija. Kokosovo ulje zbog svojih sastojaka blagotvorno utiče na oštećena tkiva, ublažavajući ih. Pored toga, dobar je i u saniranju rana i posekotina – formirajući tanak hemijski sloj koji ranu štiti od spoljnih uticaja: prašine, bakterija i virusa; a takođe i ubrzava proces zarastanja.

Više o korišćenju kokosovog ulja u različite svrhe, kao i o preporučenim dnevnim dozama, pročitajte ovde.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook