Uspešne žene

Prva majka svemira

Prva majka svemira
Podeli dalje

Znate li ko je bila prva majka svemira i po čemu je zaslužila da se o njoj više zna?

Pre svega, Ana Li Fišer je bila u prvoj grupi od 6 žena izabranih da idu u svemir i pre njih, ženama nije bilo dozvoljeno da prođu trening za astronaute u NASA. Ne samo što je ostvarila zavidnu profesionalnu karijeru kao hemičar, inženjer, fizičar, već je i prva majka svemira jer se u isti otisnula svega godinu dana nakon rođenja prvog deteta!

Ako se pitate zašto je to toliko važno i tako posebno, reći ću vam samo da je Ana Li Fišer tim potezom ne samo ušla u istoriju čovečanstva, već je trenutno postala i žena koja ruši predrasude i stereotipe, žena koja je dala novo značenje svega onoga što žena može (i treba) da bude.

Svesni smo toga da stereotipi i danas itekako vladaju, da se na žene i dalje u nekim sverama posla i života, gleda kao na osobe drugog reda (blago rečeno). Ana Li Fišer možda nije prva žena koja se ikad otisnula u svemir (bila je to ruskinja Valentina Tereshkova, još jedna velika žena), ali činjenica da je u svemir otišla kao majka i to majka bebe, zbog čega je i ponela epitet prva majka svemira. Njen uspeh i dostignuće nesporno pokazuje da smo i kao žene i kao majke sposobne za mnogo više od onoga što društvo i prevaziđene norme misle da je dovoljno ili da treba.

ana li fišer prva majka svemira

Ovaj svakako pionirski potez prve majke svemira utro je put za mnoge žene astronaute, kao i za žene uopšte, jer je Ana Li Fišer postala i ostala inspiracija za žene širom sveta. Onog trenutka kad shvatimo da smo stvoreni za mnogo više od onoga što nam je nametnuto i da možemo sve ono što smo zamislile ili o čemu smo sanjale, svet će postati mnogo bolje mesto.

Zato je važno pričati o Ani Li Fišer i svim ostalim ženama koje inspirišu, pomeraju granice i ruše stereotipe – ma kakvi oni bili. Jer, za devojke, žene i majke – samo nebo je granica i ona je to svakako dokazala 🙂

Save

Save

Save


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Ovo je mnogo lepa i poucna prica, hvala sto ste je podelili sa nama. Trebali biste da pisete vise ovakvih tekstova.

Facebook