Uspešne žene

Nezaposlene mame i zablude koje o njima imamo

Nezaposlene mame i zablude koje o njima imamo
Podeli dalje

Koje to zablude prate nezaposlene mame i njihov ostanak kod kuće sa decom i obavezama, a kojih prečesto nismo ni svesni?

Svi mi volimo svoje mame, ali realno, malo toga znamo kada je u pitanju šta tačno sve one rade tokom celog dana. Jedna vrlo korisna infografika na jasno slikovit način razbija zablude koje imamo o mamama koje nemaju formalan posao. Prečesto, svesno ili ne, umanjujemo značaj koji nezaposlene mame (inače, pogrešan termin jer mame su 24/7 zaposlene) imaju na svakodnevni život, kako dece tako i čitave porodice.

Ako je ikada bilo potrebno o ovome pričati, to je danas, u vreme kada se o rodnoj ravnopravnosti raspreda na sve strane – a opet i nekako – koplja se lome na mamama koje „ne rade“, mamama domaćicama jer – šta tu ima da se radi, samo sede kod kuće i uživaju!

No, da li je baš tako?

Šta rade nezaposlene mame infografik

Vidimo da vrednost svakodnevnih poslova jedne prosečne američke nezaposlene iliti domaćice mame vredi kao godišnja plata od 100.000$ što je oko 8.300$ mesečno! Za pranje veša i peglanje; kuvanje; brigu o deci i lečenje; održavanje doma; pomaganje pri domaćm zadacima; razvoženje u školu, na sport, hobi… Jedno ranije istraživanje pokazalo je da nezaposlene mame provedu 70 sati nedeljno samo sređujući kuću! A kako se kod nas vrednuje svakodnevni rad mama domaćica?

šta rade nezaposlene mame infografik

Mame domaćice zaslužuju veliko hvala i veliku podršku, kako od nas samih, tako i od čitavog društva – pa i države, zar ne?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook