Food Revolution

Jamieva strategija protiv dečije gojaznosti

Jamieva strategija protiv dečije gojaznosti
Podeli dalje

Da li znate da Jamieva strategija protiv dečije gojaznosti može napraviti velike promene i korak napred ka zdravijem i kvalitetnijem detinjstvu dece širom sveta?

 

Jamie Oliver je prošle godine obišao svet kako bi saznao na koje sve načine ishrana sa previše šećera utiče na decu i njihovo zdravlje. Znajući da danas u svetu čak 42 miliona dece ispod 5 godina ima neki oblik problema sa gojaznošću i da će se taj broj popeti do čak 60 miliona do 2020-te ako nešto ne uradimo, Jamie je osmislio strategiju protiv dečije gojaznosti kojom želi da podstakne ljude širom sveta da učine isto i urade nešto za dobrobit naše dece i svih nas.

jamieva-strategija-protiv-dečije-gojaznosti-v
U Velikoj Britaniji gde živi, Jamie uveliko lobira i pritiska Vladu da uvede jaku i snažnu strategiju protiv dečije gojaznosti, a isto moli i sve nas: da učinimo sve što možemo kako bi zvaničnici čuli naš glas i zdravu ishranu dece shvatili kao glavni prioritet na kojem treba raditi.

Sva deca zaslužuju zdraviju i srećniju budućnost i na nama je da im je, u meri u kojoj možemo, to i omogućimo.

 

Šta obuhvata Jamieva strategija protiv dečije gojaznosti?

 

Jamie, pre svega, predlaže uvođenje takse na sva pića koja sadrže šećer i to u iznosu od 20 penija po litru, što bi dovelo do prihoda od preko milijarde funti za programe zdrave ishrane u školama, kao i programe protiv gojaznosti i ostalih bolesti uzrokovanih prekomernom težinom.

Dalje predlaže uvođenje obaveznog limita u količini šećera koju hrana i piće mogu da imaju, sa kaznama svima onima koji se o ove limite ogluše; zatim jasno i nedovosmisleno obeležavanje  količine sastojaka, uključujući i tačan iznos šećera, koje namirnice sadrže – uz obavezno uvođenje restrikcija na svim slatkim pićima.

Kad je u pitanju ishrana u školama, Jamie predlaže da sva deca imaju pristup zdravom doručku i ručku i edukacija o pravilnoj ishrani postane prioritet, kako bi deca naučila o pravoj hrani i kako da je kuvaju.

jamieva-strategija-protiv-dečije-gojaznosti-v2

U Jamievoj strategiji, nije zaobiđena ni marketing industrija, pa se tako predlaže zabrana reklamiranja brze hrane na televiziji, odnosno pre 21h, kao i da se ozbiljno smanji promocija slatkih pića i obezbedi više prostora za promociju zdravijih izbora hrane i pića. A najvažnije od svega, zaustaviti targetiranje dece sa taktičkim reklamama.

Uz sve gore navedeno, Jamieva strategija protiv dečije gojaznosti uključuje i njihove roditelje i to tako što bi se promovisali pozivi ka redovnim pregledima i čekiranjima visine i težine za svu decu ispod 11 godina i kroz obezbeđivanje korisnih alata i načina koji pomažu da deca budu najzdravija što mogu.

 

A da sve ne bi ostalo samo na rečima, Jamie Oliver je prvi uradio ono što predlaže Vladi: u svim njegovim restoranima, odvaja se po 10 penija za svako nealkoholno piće sa dodatkom šećera i prikupljen novac ide direktno u Children’s Health Fund koji se bavi edukacijom dece o zdravoj ishrani.

 

Budimo i mi primer svojoj deci, dignimo glas i tražimo bolju, kvalitetniju i zdraviju ishranu za našu decu.

jamieva-strategija-protiv-dečije-gojaznosti-v1

Šta biste predložili da uradimo, kako da motivišemo jedni druge i pokrenemo akciju kojom bi ukazali našoj Vladi i našoj državi da uvede propise za zdraviju ishranu dece?

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook