Food Revolution

Emulgatori opasni za decu?

Emulgatori opasni za decu?
Podeli dalje

Jesu li emulgatori opasni za decu i postoje li zakonske regulative koje zabranjuju njihovu upotrebu u pripremi namirnica?

 

Kupovina prehrambene boje za kolače i ono što je na njoj naznačeno, podstaklo me je da se zapitam jesu li emulgatori opasni po decu i da li u našoj državi postoji neki zakon/regulativa koja zabranjuje upotrebu onih namirnica koje u sebi sadrže štetne emulgatore.

 

 

Na pomenutoj boji za kolače jasno naznačeno stoji da „E 102 i E 124 mogu nepovoljno da utiču na aktivnost i pažnju kod dece.

Kratka poseta Googleu i evo šta sam saznala.

emulgatori-opasni-za-decu-v

Da, pojedine prehrambene boje imaju u sebi emulgatore koji su štetni za zdravlje dece, tačnije žuta i crvena boja. Prema zakonima Evropske Unije, od 2008. godine, svi emulgatori odnosno aditivi koji namirnice boje u žuto ili crveno (ukupno 6 nijansi), imali su rok od 18 meseci da budu posebno označeni. Skeptični u početku, ovo pravilo smo i mi usvojili, što se da videti na primeru koji sam snimila i o kojem pišem.

Kako ovi emulgatori škode zdravlju dece?

Istraživanje koje je trajalo 10 godina utvrdilo je da ovi emulgatori, uz E 104, E 110 i E 129, negativno utiču na hiperaktivnost i pažnju kod dece i da su najpogođenija deca uzrasta 3-8 godina. Ove boje koriste se u proizvodima od mesa, u voćnim jogurtima, kremovima, desertima, sladoledima, supama i sirevima, kao i u pekarskoj industriji, tako da slobodno možemo reći da ih gotovo ne možemo izbeći.

emulgatori-opasni-za-decu-v1

Zbog svega toga, pokrenuta je i peticija za zabranu ovih boja, koja se do danas nije usvojila, pa tako još uvek pomenute boje imamo u prodaji, a sa njima i širok spektar namirnica koje teško da možemo zabraniti deci.

Imate li šta da dodate priči?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook