Food Revolution

Novi francuski zakon menja ishranu na bolje

Novi francuski zakon menja ishranu na bolje
Podeli dalje

Novi francuski zakon menja ishranu na bolje i može poslužiti kao primer i ostalim zemljama da donesu slične propise.

 


Evo o čemu se radi.

Gornji dom francuskog parlamenta usvojio je zakon koji obavezuje sve kolektivne restorane: školske i bolničke kafeterije, domove za stare, zatvore i ostale državne institucije, da najmanje 40% hrane koju imaju uzimaju lokalno. Šta to znači? Ukratko, namirnice koje koriste za pripremu hrane moraju da dolaze iz lokalnih izvora, sa lokalnih farmi, da su u pitanju sezonske namirnice organskog porekla i uz sertifikat da su ekološki održive.

Kad kažu lokalne, misli se na područje u radijusu oko 30km za voće i povrće,  a 100km za namirnice koje treba da se obrade pre konzumiranja, na primer meso i žitarice.

 

Cilj ovog zakona jeste da restruktuira sistem ishrane u Francuskoj, stimuliše lokalnu ekonomiju i skrati lanac snabdevanja hrane na minimum, u smislu da zdrava hrana ide direktno potrošaču sa farme ili da postoje minimalni koraci prerade pre konzumacije.

 

Iako odobren od strane Gornjeg doma, ovaj zakon još treba da usvoji i francuski senat kako bi postao zvaničan i, ukoliko se to desi, biće sprovođen od strane regionalnih poljoprivrednih ministara koji će pomoći administrativnom osoblju u relevantnim institucijama da ove promene prilagode tržištu.

novi-francuski-zakon-menja-ishranu-na-bolje-v

Deluje kao dobar plan, zar ne?

Izvor


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook