Food Revolution

Kako šećer utiče na decu?

Kako šećer utiče na decu?
Podeli dalje

Ako vas zanima kako šećer utiče na decu, jedno američko istraživanje došlo je do interesantnih rezultata.

 


Doktori sa univerziteta California u San Franciscu sproveli su istraživanje tokom kojeg su deci uzrasta 9 do 18 godina (njih 43-je, latino i afro-američkog porekla), a koja su imala visok pritisak ili znake da imaju previše masti u jetri, uskratili šećer na 9 dana (smanjivši ga sa 28% na 10%) i evo kakve su rezultate dobili.

Za svega 9 dana koliko nisu konzumirali hranu sa prerađenim šećerom, kod dece je primećen niži krvni pritisak, holesterol i šećer u krvi! Deci nije bila uskraćena brza hrana – jeli su peciva, testeninu, picu, kokice i slično – samo je uklanjan višak šećera iz gaziranih pića, slatkiša i ostale hrane. Ujedno, deca su unosila približno isti broj kalorija kao i kod uobičajene ishrane i dobijala približno iste zalihe hrane koju su uobičajeno jela.

kako-šećer-utiče-na-decu-v

Deca su izjavila da se osećeju više sita, dok su neki dodali da nisu mogli sve da pojedu – iako su unosili približno isti broj kalorija, samo zbog znatno manje šećera u hrani. Pored toga, kod većine je primećen i blagi gubitak težine, oko 1kg.

Istraživanje je pokazalo kako prerađeni šećer ima štetna dejstva po metabolizam i zdravlje dece i svakako se uklapa u sve češće apele i opomene o redukciji unosa šećera i njegovim posledicama koje ima po zdravlje i kilažu dece.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook