Gastronomija

6 načina da spremite ribu

6 načina da spremite ribu
Podeli dalje

Ljubitelji ribe, a i oni koji to nisu – naučiće zahvaljujući ovim predlozima: 6 načina da pripremite ribu.

#1. Poširana riba

Metoda slična spremanju poširanog jajeta, cilj je da ostane vlažna i sočna tokom kuvanja. Spremate je tako što se kuva u vodi, mleku, vinu ili ribljoj supi, koje ste začinili limunovim sokom i sa malo crnog luka; bitno je da je sud u kojem ribu spremate poklopljen, kako ne biste ostali bez tečnosti. Ribu kuvajte na niskoj temperaturi, a tečnost u kojoj ste je spremali iskoristiti za sos kojim ćete je, pred služenje, preliti.

#2. Riba na grilu

Spremanje ribe na grilu naročito se preporučuje za pastrmku, lososa, skušu, soma – masnije ribe i to najčešće cele ili veće filete. Bitno je da svaki komad ribe zasečete nožem radi temeljnijeg pečenja i dobro je nauljite ili namažete maslacem, kako ne bi ostala suva nakon pripreme. Ribu na grilu pecite na umerenoj toploti.

6_načina_da_spremite_ribu_v

#3. Pečena riba

Kada pečete ribu, možete koristiti filete, šnicle ili je ispeći celu na mnogo načina: začinjenu maslacem ili uljem sa belim lukom, prekrivenu morskom solju i poklopljenu alu folijom ili otvorenu u plehu i na niskoj temperaturi, sa malo mleka, vina ili kakvog sosa – sve po vašem ukusu.

#4. Pržena riba

Pržena riba je jedan od najčešćih metoda za pripremu ribe i, verovatno, najbrži i najlakši. Sve što treba da uradite jeste da se odlučite hoćete li je pržiti u malo ili mnogo ulja, pohovanu ili čistu i to je sve!

#5. Riba na pari

Spremanje ribe na pari je jedan od najzdravijih načina jer tako očuvavate sve hranljive sastojke. Ribu kuvate u pari iznad posude sa vodom koja ključa i to tako što je stavite u manji poklopljen sud ili poklopljenu alu folijom, kako biste sačuvali njene prirodne sokove.

6_načina_da_spremite_ribu_v1

#6. Uvijena riba

Uvijenu ribu spremate tako što je – da, uvijete u papir za pečenje ili alu foliju a da ste je prethodno začinili po ukusu, dodali limunov sok, začine, beli luk i slično – a potom je kuvate, pržite, pečete ili spremate na pari. Ovaj način pripreme ribe vam obezbeđuje da svi ukusi i sokovi ostaju sačuvani i zadržani unutar ribljeg mesa što za rezultat ima savršeno spremljenu ribu!

Kako vi spremate ribu?

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook