Gastronomija

Cimet je više od začina

Cimet je više od začina
Podeli dalje

Kao hrana i kao lek, cimet je više od začina i koristi se kako u kuhinji, tako i u kozmetici, zdravlju i za mršavljenje.


Cimet spada u jedan od najstarijih začina koji se koristio još u drevnom Egiptu i Kini, a pominjan je i u Starom zavetu. Potiče iz jugoistočne Azije, a dobija se od grmovitog drveta cimetovca – sušenjem i mlevenjem kore drveta. Ima prijatnu i blagu aromu, slatkastog ukusa.

cimet_više_od_začina_v

Iako u prirodi postoji više od 250 vrsti cimeta, kao začin se koriste dve vrste – cejlonski i cimet kajsija i obe se mogu naći u prodaji u Evropi i to u dva oblika: kao sušeni štapići i u obliku praha. Cimet se u ishrani koristi pri pripremi kolača, kompota, voćnih salata, sosova, napitaka i slično.

Najpoznatija poslastica u kojoj koristimo cimet je svakako lenja pita od jabuka kod koje je gotovo nemoguće ograničiti se na samo jedno parče 🙂 Drugi najčešći dezert je – pogađate – sutlijaš! 🙂

Cimet i zdravlje

Bogat bogat bakrom, cinkom, gvožđem i vitaminima C i K, cimet je billjka koja višestruko koristi našem zdravlju. Prema raznim svetskim istraživanjama, dokazano je da cimet utiče na snižavanje šećera u krvi kod osoba obolelih od dijabetesa; potom, cimet snižava holesterol, smiruje upale, bori se protiv bakterija, gljivica i prehlade, blagotvorno deluje na srce, pojačava imunitet i ima antioksidativna svojstva.

cimet_više_od_začina_v1

Pored toga, i sama aroma cimeta ima blagotvorna aromaterapijska svojstva. Prema jednom američkom istraživanju, ustanovljeno je da mirisanje cimeta poboljšava i jača kognitivne finkcije mozga

Cimet i lepota

Cimet ima važno mesto i u službi lepote, pa se tako koristi za podsticanje rasta kose, u nezi kože lica, borbi protiv akni, a pokazao se uspešnim i u gubljenju kilograma – recept za čaj od cimeta i meda.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment