Gastronomija

Svetski dan palačinki

Svetski dan palačinki
Podeli dalje

Ako niste znali, danas je Svetski dan palačinki, ali iz potpuno neočekivanih razloga!


U pitanju je jedan od katoličkih običaja (a praktikuju ga i metodisti, luteranci, aglikanci..) koji pada na dan ispovesti i odnosi se na tradiciju ispovedanja greha i traženja oproštaja od onih o koje smo se ogrešili. Pored toga, u pitanju je i poslednji dan pred post, koji se proslavlja uz bogatu, svečanu trpezu i – palačinke! U pitanju je šetajući praznik (nema ustaljen datum) jer zavisi od Uskrsa i ove godine pada danas, 4. marta, a sledeće već 17. februara.

Ovaj dan je poznat i pod nazivima „Debeli utorak“ i „Mardi Gras“ (karneval i festival pred početak posta) – poznataulična zabava u New Orleansu, kada su svi pod maskama, razgolićeni, okićeni perlama i beskrajno pijani veseli.

svetski_dan_palačinki_v

Širom sveta, ovaj praznik se obeležava raznim uličnim svečanostima, karnevalima i proslavama, uz neizostavni bogat ulični meni.

Otkud palačinke u celoj priči – pitate se? Jednostavno, one su bile  odličan način da se utroši sva ta mrsna hrana pred početak posta – jaja, mleko i šećer za testo + svi ti „grešni“ sastojci kojima se one pune.

Proslavite i vi Svetski dan palačinki uz naš predlog recepta za iste!

Palačinke by Jamie Oliver

Potrebno:
1 šolja brašna
1 šolja mleka
1 jaje
prstohvat soli
1 kruška
bezmasni jogurt
med

svetski_dan_palačinki_m

Priprema:
Palačinke na američki način, Jamie priprema upravo ovako: pomešajte brašno, mleko, jaje i so u činiji i dobro umutite dok ne dobijete glatku, ujednačenu smesu. Nakon toga, oljuštite i očistite jednu krušku,  izgnječite je i dodajte u smesu.

Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte kockicu putera. Kada se on istopi, dodajte po kašiku smese i pecite po nekoliko minuta sa svake strane – videćete po tome što narastu i postanu zlatne; ponavljajte dok ne utrošite svo testo.

Služite ih tople, sa nemasnim jogurtom i medom. Varijacije na temu potražite na Jamievom odeljku recepata za Svetski dan palačinki.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook