Gastronomija

Kad kuvate povrće

Kad kuvate povrće
Podeli dalje

Sirovo povrće (kao i ostali sastojci u ishrani) su zdraviji od kuvane, jer sadrže žive ćelije, netaknute vitamine i minerale koji se, u procesu kuvanja, delimično ili potpuno uništavaju i gube. Ipak, pojedina hrana se ne može jesti sirova, zbo svog (ne)ukusa, već se mora obraditi, a mi Vam predlažemo savete za adekvatno i zdravo pripremanje povrća u čijem ćete ukusu i očuvanim hranljivim sastojcima uživati.

 

 

salata od povrćaSirovo povrće (kao i ostali sastojci u ishrani) su zdraviji od kuvane, jer sadrže žive ćelije, netaknute vitamine i minerale koji se, u procesu kuvanja, delimično ili potpuno uništavaju i gube. Ipak, pojedina hrana se ne može jesti sirova, zbog svog (ne)ukusa, već se mora obraditi, a mi Vam predlažemo savete za adekvatno i zdravo pripremanje povrća u čijem ćete ukusu i očuvanim hranljivim sastojcima uživati.

 

Kad god je moguće, jedite povrće sirovo – šargarepe, kupus, paprike, paradajz, krastavce, zelenu salatu, luk, brokoli i slično. Kad ne možete, potrudite se da povrće ne raskuvate, što je najčešća greška koju ljudi prave. Takođe, ne ljuštite povrće koje kuvate, kako biste što više očuvali hranljive sastojke u procesu kuvanja. Ovo se naročito odnosi na krompir, čiji se najvredniji elementi nalaze tik ispod kore. Ponekad, voda u kojoj se povrće kuvalo je hranljivija od samog obrađenog povrća. Otud savet, još iz vremena naših baka, da se ta voda ne prosipa već da se popije ili sačuva za pripremu supe, sledećeg dana. Ta voda je bogata vitaminima i ostalim zdravim sastojcim akoji su se izdvojili tokom kuvanja. Ako ništa drugo, može poslužiti za zalivanje cveća, kojem će to izuzetno prijati.
 
seckano povrćeIsto tako, povrće bi trebalo pripremati i seckati neposredno pred služenje, kako bi se zadržala što više vitamina C, koji se gubi jako brzo nakon pripreme i sečenja povrća. Takođe, izbegavajte da povrće pržite, jer je to najbrži način uništavanja svega vrednog i hranljivog. Na taj način, apsorbuje se mnogo mastii povrće postaje teško za varenje. Najbolje je kuvati ga u što manje vode i za najkraće moguće vreme.
 
 
 

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook