Gastronomija

Svetski dan testenine

Svetski dan testenine
Podeli dalje

Širom planete, danas se obeležava Svetski dan testenine, namirnice koja spada u jednu od najomiljenih na svetu.

 

Ideja da se ustanovi Svetski dan testenine potekla je nakon Svetskog kongresa o testenini još 1995. godine, sa ciljem da se mediji i sama javnost upozna sa svim čarima i neodoljivim ukusima ove namirnice koja je zdrava, hranljiva i jede se na svim kontinentima.

 

pasta

 

Danas na svetu ima više od 600 (!) različitih vrsta testenine koja ispunjava kriterijume svih poznavaoca i uživaoca kako italijanske kuhinje, tako i same hrane. A ako niste znali, uprkos tvrdnjama da testenina nije italijanska tvorevina, već da ju je Marko Polo doneo iz Kine ili da je poreklom iz Grčke – testenina jeste otkrivena u Italiji – tačnije na Siciliji, daleke 1154. godine. Takođe, postoje brojne indicije koje kažu da se pasta u Italiji pravila još 400 p.n.e.!

 

svetski_dan_testenine_v

 

Za dobru testeninu nije potrebno ništa više od durum brašna i vode – što je univerzalni recept već vekovima, iako se danas pravi i sa dodatkom jaja, prirodnih boja, različitih vrsta brašna..pa, kako ko voli. Testenina se jede i kao predjelo i glavno jelo, kuva se suva ili sveža, punjena ili kao lazanja, slana ili slatka. Na svetu nema namirnice koja je tako jeftina a da se od nje mogu spremiti tolika raznovrsna – pa i najluksuznija – jela. A evo šta su o njoj rekle neke od poznatih ličnosti:

 

 – Everything you see I owe to spaghetti. Sophia Loren

Život nije vredan življenja ako ne mogu ponovo jesti testeninu ili hleb. Monika Seleš

Not only are pasta dishes delicious, but they are also great, easy options for a quick dinner during a busy weekday. Marcus Samuelsson

I do love Italian food. Any kind of pasta or pizza. Jennifer Love Hewitt

I’m not sweets person, but I love pasta and pizza – oh, buddy! Carrie Underwood

I’m a big pasta fan. I’m a big Italian food fan. Malin Akerman

Pasta is the one food I can’t live without. It’s the food I eat to fuel my running. Joe Bastianich

There’s nothing I like more than a lovely bowl of pasta. Naomi Campbell

 

Proslavite i vi Svetski dan testenine! Izađite na večeru ili spremite obrok kod kuće – bitno je da uživate u svim tim zanosnim ukusima neodoljive italijanske kuhinje ♥


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook